CLA - kiselina koja liječi

Konjugirana linolna kiselina nalazi se u mesu i mlijeku krava i ostalih preživača. Više od 300 istraživanja ovu masnu kiselinu povezuje s pozitivnim djelovanjem u terapiji karcinoma i dijabetesa te na zdravlje srca

Istraživanje sa skandinavskog instituta Kjeller u Norveškoj na 80 pretilih pacijenata pokazuje da su oni koji su uzimali CLA tijekom programa mršavljenja – nakon što su se ponovno počeli debljati – dobili 50 posto mišićne i 50 posto masne mase, u odnosu na skupinu koja nije uzimala ovaj pripravak i koja je imala očekivano 25 posto mišićne, a 75 posto masne mase. Još zanimljivije istraživanje objavljeno je 2000. u stručnom časopisu Journal of Nutrition. Skupina ispitanika koja je uzimala CLA smanjila je ukupnu masnoću za 20 posto i izgubila na masi prosječno 3,5 kilograma, iako nije bila na dijetnim programima.

CLA pomaže u jačanju imuniteta, smanjenju kolesterola i triglicerida, povećava osjetljivost stanica na inzulin te smanjuje abdominalnu debljinu, što je čini prikladnom za tretman smanjenja prekomjerne mase. Dnevna količina za postizanje gubitka mase jest 3,4 grama. Nedostatak tog pripravka jest to što inzulinska ravnoteža može postati o njemu ovisna ako se dulje uzima. Uzimate li CLA, neka to bude dio vašega redukcijskoga programa u kombinaciji s tjelovježbom. Tjelovježbu nastavite, a suplementaciju povremeno prekidajte kako bi organizam mogao sam regulirati zdravo lučenje inzulina.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci