Cimet i đumbir pomlađuju i čuvaju figuru

Mladolikost ne treba promatrati površno, ona seže duboko ispod kože, ali je s njome direktno povezana. Evo dvije namirnice koje pomlađuju kožu djelujući iznutra

Cimet
Cimet sadrži kemijsku tvar MHCP koja oponaša hormon inzulin, a pritom cimet može biti zamjena za sladilo. Naime, kada jedemo hranu koja sadrži cimet, mozak dobiva signal da smo pojeli nešto slatko, ali bez opasnog „naleta“ kakav izaziva konzumni šećer u krvi. Zato je cimet dobar za održavanje vitke figure, a ne uništava kolagen u koži kao bijeli šećer. Osim toga, cimet ima i reputaciju afrodizijaka. Miris cimeta poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Đumbir
Đumbir se tek relativno nedavno počeo intenzivnije koristiti u našim kuhinjama, no u kineskoj medicini koristi se više od 2500 godina. Ima jače antioksidacijsko djelovanje od vitamina C. Njegova snažna protuupalna svojstva mogu pomoći kod upalnih stanja na koži. Prevenira stresom uzrokovane bolesti, kao i one koje se javljaju u procesu starenja poput karcinoma, dijabetesa, artritisa i moždanog udara. Đumbir ublažava tegobe izazvane viškom želučane kiseline.

Lejla Kažinić Kreho, nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci