Chia sjemenke za problematičan ten i kožu bez sjaja

Unutarnji upalni procesi često su uzrok mnogih kožnih problema, a kako je poznato da zdravom hranom iznutra utječemo na ljepotu, u svakodnevni jelovnik uvedite obrok chia sjemenki...

Na kožu djeluju blagotvorno tako što tijelo preplavljuju visokim dozama omega-3 masnih kiselina koje svojim protuupalnim djelovanjem mogu uvelike poboljšati ten, posebno u kombinaciji sa zdravijim stilom prehrane. Ove su sjemenke gotovo obavezne u prehrani ako ste vegan ili vegetarijanac jer se njihovim konzumiranjem povećava unos esencijalnih masnih kiselina, nužnih za zdravlje kože. Ujedno obiluju vlaknima koja blagotvorno utječu na probavu, a sve je više dokaza o tome kako zdrav probavni trakt utječe i na izgled kože.

Kako konzumirati?
Mogu se dodavati u deserte, voćne frapee ili se od njih može pripremiti popularni chia puding. U pripremi se treba pridržavati omjera od jedne žlice sjemenki na minimalno dvostruku količinu tekućine (kokosova voda, jogurt, voćni sok i sl.), a dnevne doze u prosjeku mogu biti dvije žlice (20 g).

Karmen Matković Melki, nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci