Avokado za mlađu kožu i zdravo srce

Suvremena znanost pronalazi sve više metoda koje će nas učiniti mlađima, no mnoga znanstvena istraživanja posljednjih godina pozornost skreću i prema namirnicama, kao i nutritivnim strategijama koje mogu vratiti godine unatrag...

Znanstvena istraživanja, uključujući i ona koja sam i sama provela na King’s Collegeu u Londonu, pokazuju da smanjenje kalorijskog unosa za 40 posto, pod uvjetom da je preostali dio prehrane kvalitetan, ima impresivan efekt na usporavanje starenja, razvoja bolesti i na dugovječnost.

Avokado spada u supernamirnicu koja našu kožu čini mlađom, a srce snažnijim. Svi znamo da nasmijano i vedro lice te dobro raspoloženje „brišu“ godine pa je dobro znati da aminokiselina fenilalanin, kojom avokado obiluje, djeluje protiv depresije i povećava sposobnost koncentracije. Ista aminokiselina olakšava i izlučivanje hormona koji umanjuje glad te je dobro jesti avokado kada želimo izgubiti koji kilogram.

Bogat je vitaminom B6, koji je važan za proizvodnju spolnih hormona, a folna kiselina čini ga supernamirnicom za trudnice. Vitamin C iz avokada potiče proizvodnju kolagena, što pridonosi čistom i mladolikom tenu, a zdravlju kože doprinosi i obilje vitamina E. Karotenoidi iz avokada, lutein i zeaksantin, djeluju kao jaki antioksidansi u oku te tako jačaju vid i umanjuju rizik razvoja makularne degeneracije.

A nisu li bistre i sjajne oči važna odlika mladolikog izgleda? Vrlo važno istraživanje na  sveučilištu Ohio pokazalo je da nutrijenti iz avokada mogu zaustaviti rast karcinoma usne šupljine.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci