Amarant - zdrava hrana Indijanaca

Amarant je još u davna vremena bio važan dio prehrane Azteka i Maja. Riječ amarant na grčkom znači dugovječnost

Prednosti

Ne sadrži gluten pa je odličan izbor za sve s alergijom i intolerancijom na ovaj sastojak, a preporučuje se i u detoksikacijskim programima. Dobar je izvor proteina jer sadrži visokokvalitetne i lako probavljive esencijalne aminokiseline, naročito aminokiselinu lizin. Bogat je vitaminom E, magnezijem, željezom, kalcijem te sadrži obilje biljnih vlakana. Oko četiri jušne žlice amaranta sadrže 7,4 grama biljnih vlakana, a smeđa riža, primjerice, sadrži samo 0,9 grama. Izvrsna je alkalna namirnica, što znači da pridonosi održavanju zdravog pH tijela.

Preporuka

Amarant je izvrstan izbor za doručak i može se pripremiti jednako kao i zob – s orašastim plodovima, voćem i cimetom. Stavite dvostruko više vode nego amaranta te u nepoklopljenoj posudi kuhajte na umjerenoj temperaturi oko 20 minuta. No pazite da se amarant ne prekuha jer će tada postati pregust, čime se gubi ukusna struktura ovoga zdravog sjemena.

Dodajte ga u salate te od njega pravite polpete u kombinaciji sa svježim mediteranskim biljkama. Zbog svoje želatinozne strukture odličan je za zgušnjavanje juha i variva. Od amaranta možete napraviti i kokice. Jednu jušnu žlicu stavite u dobro zagrijanu posudu te protresite nekoliko puta, baš kao da pravite kokice od kukuruza. Amarant brzo upija vodu pa sam nije pogodan za pravljenje palačinki ili kruha, stoga ga kombinirajte s drugim bezglutenskim brašnom.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci