Alkalna prehrana: Hrana koja liječi i snaži (i skida kilograme)

Prehrana bogata alkalnim namirnicama, među kojima je zvijezda zeleno lisnato povrće, može pomoći u sprečavanju mnogih bolesti, jačanju imuniteta i podizanju energije. Naučimo kako suvremeni stil života, koji uglavnom zakiseljuje naš organizam, učiniti zdravijim, što poručuje i knjiga Alkalna prehrana u izdanju Školske knjige

Ne znači da kisele namirnice stvaraju kiselinu

Kao što svaki poljoprivrednik zna, jako kiselo tlo ne može donijeti bogat urod. Za ljudsko tijelo vrijedi isto što i za prirodu. Unatoč tome što znamo da je uravnotežena prehrana jedan od ključnih preduvjeta za zdrav život, često biramo hranu koja, uz stresan način života, potiče prekomjernu kiselost organizma. Baš sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u one koje stvaraju kiselost i one koje stvaraju alkalnost, što znači da u probavnom procesu oslobađaju kisele ili alkalne rezidue.

To, međutim, ne znači da namirnice kisela okusa (limun, ocat, rabarbara...) stvaraju kiselinu. U stvari, limun alkalizira tijelo nakon što ga probavi. Samu kiselost našeg organizma lako možemo izmjeriti trakicama za testiranje pH urina ili sline, pa tako, ako je vrijednost pH u tijelu manja od 7, znači da je organizam previše zakiseljen.

Znakovi da je tijelo previše kiselo

Omjer 2:1 u korist lužnatog

Omjer alkalnih i kiselih namirnica u prehrani trebao bi biti 2:1, no često nije tako. Stres, nedostatak sna i velika zagađenost zraka u velikim gradovima dodatno zakiseljuju organizam. Tako, na primjer, zdrav obrok koji se sastoji od piletine s roštilja i salate koji pojedemo navečer, zbog cjelodnevnog stresa, postaje kiseo. Stres loše utječe na cjelokupnu ravnotežu u tijelu, pa tako i na pH.

Mozak će prvi osjetiti stresne situacije jer nam val hormona neće dopustiti opušteno stanje, kvalitetan san i relaksaciju. Uz to, kada smo pod stresom, češće jedemo kiselu hranu, jedemo prebrzo, previše ili prekasno, što preopterećuje probavni sustav i otežava samu probavu.

Alkalna hrana i fitoestrogeni

"Kiseli" način života

Na opasnosti „kiselog načina života“ upozorava dr. Stephan Domenig iz austrijske klinike F. X. Mayr Health Center koji je, na osnovi kliničkih spoznaja, napisao knjigu Alkalna prehrana. Filozofija dr. Franza Xavera Mayra, po kome je i nazvana klinika, stara je oko stotinu godina i temelji se na tvrdnji da je probava najvažniji faktor koji određuje ljudsko zdravlje.

Riječ je o cjelovitom i preventivnom pristupu koji se tijekom desetljeća razvijao i ne usmjerava se na liječenje pojedine bolesti, nego na održavanje zdravlja cijeloga tijela. Dr. Stephan Domenig obrazovao se za liječnika prema Mayrovim načelima i sada je svoje znanje o alkalnoj prehrani objedinio u knjizi.

20 najboljih alkalnih namirnica

Dvotjedna kura

Dr. Domenig predlaže pomno raz­rađenu alkalnu kuru u trajanju od dva tjedna, uz detaljnu dnevnu rutinu i recepte koji pomažu u alkaliziranju organizma. Dobrobiti ove kure su usporavanje znakova starenja, obnavljanje energije i vitalnosti, poticanje mršavljenja, smanjenje nadutosti i zatvora, poboljšanje raspoloženja i rada mozga, zaštita od alergija i bolesti, jačanje kosti i povećanje plodnosti.

Cilj je jesti namirnice koje su ukusne i koje tijelo lako probavlja. Drugim riječima, namirnice koje nam omogućuju dobro zdravlje. Dr. Domenig savjetuje da se, za početak, pridržavamo ove dvotjedne kure jer pomoću nje tijelo će se očistiti od toksina i naučit ćemo prepoznati namirnice i navike uz koje se osjećamo bolje u svojoj koži. Na pitanje koje je vrijeme najbolje za početak alkalne kure, dr. Domenig odgovara da je najbolje vrijeme – sada.

Važnost lužnatih namirnica u prehrani

Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci