Alfa-lipoična kiselina u prehrani

Antioksidans koji ima izvanredno djelovanje na dijabetes. Najviše ga ima u brokuli, kvascu, špinatu, jetricama, bubrezima i krumpiru...

Alfa-lipoična kiselina potiče iskorištavanje glukoze u mišićima te njezino pretvaranje u energiju i pritom sprečava oštećenje živaca i bubrega u osoba s dijabetesom, i to u dozi od 200 miligrama na dan. Danas brojna znanstvena istraživanja potvrđuju da pomaže kod dijabetesa, ali i kod zaboravljivosti, karcinoma, bolesti štitnjače, lajmske bolesti i kroničnog umora. Pokazala se dobrom i u liječenju mnogih bolesti oka poput glaukoma i katarakte, i to tako da uništava različite vrste slobodnih radikala koji imaju potencijal napraviti veliku štetu u organizmu.

Početkom 90-ih u Njemačkoj je odobrena upotreba alfa-lipoične kiseline u tretmanu dijabetičke neuropatije, ozbiljnog oštećenja živaca praćenog osjetom utrnulosti, bola i peckanja. Smatra se da treba proći od tri do pet tjedana do poboljšanja simptoma.
Unosi li se u obliku pripravka, preporučena je dnevna doza 100 miligrama, a kod osoba s metaboličkim sindromom 200 miligrama moglo bi pomoći u povlačenju metaboličkog sindroma. Pozorno pratite razinu šećera u krvi ako se odlučite na taj pripravak – njegove veće doze mogle bi znatno smanjiti potrebu za sintetskom terapijom, posebno kod dijabetesa tipa 2.

Lejla Kažinić Kreho, liječnica i nutricionistkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci