Ajurvedski vodič za poboljšanje probave

Prema ajurvedi, tisućljetnoj indijskoj znanosti o životu, čovjek je zdrav samo ako mu je zdrava probava. Posvetite se tom zanemarenom dijelu svoga zdravlja, naučite kako iz hrane apsorbirati ono najbolje te se riješite umora, osjećaja težine i bezvoljnosti. Baš ono što nam treba da bismo godinu započeli uravnoteženi i zdravi

Boljke suvremenog društva

Užurban način života ostavlja mnogobrojne posljedice na suvremenog čovjeka – od kronične neispavanosti, loših međuljudskih odnosa do zdravstvenih problema koje su naši preci imali tek u poznim životnim dekadama. Žudimo za instant-rješenjima za postizanje sreće i zdravlja, nesvjesni da smo se uvelike odmak­nuli od jednostavnog poimanja i sebe i života.

Međutim, sve naše projekcije sretne budućnosti rasprsnu se kao balon od sapunice kada izgubimo ono najvažnije – zdravlje. Možemo li biti sretni ako nismo zdravi? Možemo li dobro zarađivati ako nismo zdravi?

No nije suvremeni čovjek jedini u povijesti Zemlje koji je patio od tih boljki. Mnogobrojne minule civilizacije bile su razvile svoje tradicionalne tehnike liječenja da bi ljudima toga doba vratile upravo ono za čime svi danas tragamo – zdravlje. Jedna od danas najprominentnijih medicina čija se popularnost sve više širi jest ajurveda, pettisućljetna znanost o životu nastala na indijskom potkontinentu. Ako zavirimo u škrinju njenih mudrosti, možemo saznati puno toga.

Čovjek je zdrav ako mu je zdrava probava

Prema ajurvedi, čovjek je zdrav onda kada je zdrava njegova probava. Probava nam nije baš učestala tema na druženju s prijateljicama na kavi. O njoj se uglavnom ne govori, no svi osjećamo da smo zdravi jedino onda kada nam probavni sustav ispravno radi. Tada je naše tijelo sposobno upiti sve hranjive sastojke iz hrane.

Zar vas ponekad ne začuđuje činjenica da uza sve moguće organske, bio, eko i slične namirnice koje koristimo, ipak možemo osjećati umor, bolove u tijelu, posljedice slabokrvnosti i netolerancije različitih namirnica te ostala slična zdravstvena stanja organizma? Odgovor je jednostavan i leži u radu našeg probavnog sustava.

Neuravnotežena treća čakra

Za pravilnu probavu važan je pravilan rad svakog dijela njegova sustava, od usta do rektuma, a posebice želuca, gušterače, jetara i žučnjaka. Njihove važnosti bili su svjesni još i stari indijski jogiji te su ih stoga i prozvali dragim kamenjem, a pod­ručje tijela u kojem su smješteni –  gradom dragog kamenja ili manipura čakrom.

Uz njihov usklađen rad važna je i dobra eliminacija koju potpomaže apana vayu ili energija koja se kreće od pupka prema dolje. Osobe s neuravnoteženom manipura čakrom često žude za raznim supstancama da bi se osjećale uravnoteženo. Oni kojima preslabo radi ova čakra često posežu za šećerom ili kavom da bi se osjećali puni energije. Osobe kojima je manipura preaktivna mogu žudjeti za nečim što ih smiruje, poput alkohola, sredstava za smirenje ili prejedanja. To im privremeno daje prividan osjećaj opuštanja, no dugoročno može naškoditi njihovu zdravlju.

Probavni sustav utječe na razmišljanje i ponašanje

Probavni sustav možemo promat­rati i kao tvornicu u tijelu u kojoj strojevi neprestano rade. Ako im s vremena na vrijeme ne damo odmora u obliku posta, oni počinju sve slabije funkcionirati. Njihova smanjena produktivnost rezultira pogoršanim tjelesnim i mentalnim zdravljem. Vjerojatno ste zamijetili da rad probavnog sustava djeluje na razmišljanje i ponašanje. Ne možemo se osjećati smireno ako je naš probavni sustav uznemiren.

Kada smo gladni, često smo nestrpljivi, dok se zbog spore probave osjećamo usporenima, teže dišemo ili patimo od glavobolje. Pojačano lučenje želučane kiseline može uzrokovati nemir te česte ispade ljutnje, čak i agresije. Što smo usklađeniji sa svojim probavnim sustavom, to smo smireniji.

Znakovi loše probave

Loše prehrambene navike (poput kasnih, teških večera, posebice uz gledanje televizije), loš izbor hrane te loše kombinacije namirnica najčešći su uzročnici probavnih tegoba, uči nas ajurveda. Naš obrok nije samo hrana koju unosimo nego i svi osjeti koje primamo za vrijeme obroka – ono što vidimo, čujemo, mirišemo, dodirujemo i okusimo. Oni nas mogu ili nahraniti ili uznemiriti na svim razinama našeg postojanja.

Što je probava snažnija, to naše tijelo izvlači više prane (životne energije), odnosno hranjivih sastojaka iz hrane koju unosimo. Tako krv, mišići i živci postaju kvalitetniji, stvara se samo minimalna blokada toksina te postajemo zdraviji. Znakovi loše probave su plinovi, napuhnutost, podrigivanje, refluks želučane kiseline, zatvor te osjećaj umora nakon obroka. Ostali pokazatelji neugodni su tjelesni mirisi, zadah te debeo žućkastobijel sloj skrame na jeziku. Plinovi se uglavnom stvaraju onda kada hrana predugo miruje u probavnom sustavu. Tada dolazi do fermentacije hrane pa bakterije stvaraju plinove.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci