6 najboljih izvora polifenola

Ako postoji jedna klasa fitonutrijenata koji su presudni za zdravlje crijeva to su polifenoli, kaže gastroenterolog dr. Emeran Mayer. Polifenoli se smatraju nadopunjujućim antioksidansima, a oni su i puno više

Što su polifenoli?

Biljke proizvode polifenole kad su ozlijeđene ili pod stresom, objašnjava Mayer za mindbodygreen - poput izloženosti štetnicima, suši ili UV zrakama. Ti se signali stresa lijepe u korijenski sustav biljke, koji izlučuje molekulu nalik šećeru koja privlači mikrobe u korijenje. "Ti mikrobi zatim potiču korijenje biljaka na proizvodnju polifenola, što je biljni lijek", nastavlja. 

Proces ide ovako: Kada jedete biljke bogate polifenolom, ti jedinstveni fitonutrijenti i drugi biljni spojevi (npr. vlakna) komuniciraju s našim mikrobima u crijevima kako bi pomogli u stvaranju molekula dobrih za nas.  "Biljke unosimo u organizam, a zatim ih naši vlastiti mikrobi razgrađuju. Gotovo je poput zatvorenog kruga", kaže Mayer. 

Mayer predlaže hranu bogatu polifenolima:

1. Bobičasto voće

"Ne možete pogriješiti ni s jednim bobičastim voćem", kaže Mayer. Borovnice su na vrhu piramide - jer sadrže određenu klasu polifenola, nazvanu proantocijanidini, koja je izvrsna za zdravlje mozga - a Mayer hvali i peruansku jagodu i kupine. Kupina sadrži antocijane (još jednu skupinu polifenola), a polifenoli u peruanskim jagodama pokazali su protuupalna, imunološka potporna svojstva. 

2. Kakao

"Kakao u prahu ima vrlo visoku koncentraciju flavonoida, jedne kategorije polifenola", napominje. Ovi flavonoidi mogu potaknuti ekspresiju neurotrofičnog faktora izvedenog iz mozga (BDNF), koji je protein koji pomaže u rastu novih moždanih stanica. Zbog toga stručnjaci kažu kako jedenje čokolade (odnosno sirovog, organskog kakaa) može pomoći u promicanju kognitivnih funkcija kako starite.

3. Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ispostavilo se da je ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno zdravih masti i polifenola - točnije, polifenola hidroksitirosola (HT), što stručnjaci kažu da je jedan od razloga zašto je mediteranska prehrana toliko zdrava.

4. Crno vino

Mayer je ljubitelj crnog vina (naravno, umjereno konzumirano). Puno je polifenola, a najistaknutiji je resveratrol - što istraživanja pokazuju da može pomoći u promicanju dugovječnosti mijenjanjem oksidativnog oštećenja, upalnih procesa, duljine telomera i stanične smrti.

Što se tiče pijenja crnog vina, Mayer preporučuje ne više od pola čaše ili čaše navečer. "Držite se te granice", kaže. A ako želite potpuno preskočiti alkohol, resveratrol možete pronaći i u grožđu, borovnicama, malinama, dudu, pa čak i kikirikiju.

5. Chia sjemenke

Iako Mayer hvali cijelu kategoriju sjemenki, posebno spominje nekoliko superzvijezda - jedna od njih su chia sjemenke. Zapravo je jedno istraživanje otkrilo da su chia sjemenke bogatiji izvor polifenola od lanenih sjemenki za oko 42 posto. Oni posebno uključuju daidzein (vrsta izoflavona) i ružmarinsku kiselinu koja ima dokazana antioksidativna svojstva.

6. Orasi

Orasi su često hvaljeni zbog vlakana i zdravih masti, ali Mayer kaže da sadrže i polifenole. Ovi orašasti plodovi sadrže elagitanine, klasu bioaktivnih polifenola s obećavajućim antioksidativnim i protuupalnim blagodatima. Jedno je istraživanje čak pokazalo da orasi imaju najveći udio polifenola od svih orašastih plodova (u usporedbi s brazilskim oraščićima, pistacijama, pekan orasima, kikirikijem, bademima, makadamijom, indijskim oraščićima i lješnjacima). 

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci