5 savjeta za bolji probavni sustav

Najčešći uzrok slabe probave je propusnost crijeva. Nutricionistica Anita Šupe nudi savjete za obnovu crijevne sluznice

Mislite li da ne podnosite određene namirnice, možete se podvrgnuti testu intolerancije, ali postoje i neki koraci koje možete sami poduzeti kako biste uklonili najčešći uzrok: propusnost crijeva. Kako kaže nutricionistica i blogerica Anita Šupe, važno je prije svega izliječiti crijevnu stjenku i obnoviti crijevnu floru. Evo njezinih savjeta za obnovu crijevne sluznice:

1. Izbjegavajte glavne alergene: žitarice koje sadržavaju gluten (uzročnik različitih autoimunih bolesti) i mliječne proizvode od industrijski obrađenog mlijeka (svježe nepasterizirano i nehomogenizirano mlijeko je nešto sasvim drugo).
2. Izbjegavajte industrijske prerađevine prepune šećera i škroba koje su hrana patogenim bakterijama i kvasnim gljivicama poput kandide te rafinirana biljna ulja prepuna omege-6 koja (zbog nesrazmjera s omegom-3) izaziva upalne procese u tijelu, a time i većinu kroničnih bolesti.
3. Prehranu temeljite na cjelovitoj hrani – čistim izvornim namirnicama.
4. Neka vam se na jelovniku redovito nađu juhe od kostiju – temeljac. Mesna, kokošja i riblja juha od kostiju osigurava građevinski materijal za rast i obnavljanje stanica crijevne stjenke i ima zacjeljujući učinak na upalne procese u crijevima.
5. U prehranu uvedite domaći kefir – najučinkovitiji laktofermentirani mliječni proizvod koji omogućava izgradnju zdrave crijevne flore.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci