20 najboljih alkalnih namirnica

Sva je alkalna hrana korisna za zdravlje. Ove nabrojene namirnice, prema dr. Stephanu Domenigu, prednjače u korisnim alkalnim sastojcima

Znakovi da je tijelo previše kiselo

Avokado
Ovo kremasto vrlo alkalno voće ima gotovo dvadeset esencijalnih hranjivih tvari, među kojima su kalij, vitamini E i B skupine te vlakna.

Bundeva
Sve biljke iz porodice bundeva imaju visoke razine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina. Imaju i mnogo vitamina A i C te neke vitamine B skupine. Prepecite bućine sjemenke bogate bjelančevinama pa ih jedite umjesto grickalica, a bućino ulje koristite u salatama.

Krumpir
Krumpir je bogat zdravim ugljikohidratima. Vezuje kiseline u želudcu, a taj alkalni učinak koristi cijelom tijelu. Njegov nutritivni profil uključuje vitamin C, željezo, magnezij i kalij.

Alkalna prehrana: Hrana koja liječi i snaži (i skida kilograme)

Amarant
Riječ je o vrlo sitnim sjemenkama nalik na sjemenke maka, ali boja im je žućkastosmeđa ili svijetlosmeđa. Za razliku od pravih žitarica, amarant je osobito bogat aminokiselinom lizinom, a sadrži i mnogo vlakana. U 175 grama nalazi se naša cjelokupna dnevna potreba za bjelančevinama. Sjemenke amaranta mogu se pržiti, pripremati poput kokica, posuti po salati, dodati za zgušnjavanje juha ili skuhati kao žitna kaša za doručak.

Raštika
Od svih zdravih lisnatih kupusnjača raštika je možda najkorisnija i može se pohvaliti dugim popisom vitamina i minerala – osobito kalcija, željeza, magnezija i fosfora. Snažna je okusa, no možete ga lako ublažiti dodavanjem drugih namirnica kako biste pripremili hranjivu i ukusnu salatu, zdrav zeleni napitak ili varivo.

Celer listaš
Stabljike celera listaša odlične su za alkalnu prehranu, a stabljike punjene maslacem od kikirikija često se pripremaju za dječje rođendane. Osobito su dobre u juhama ili nasjeckane i posute po salati. Sadrže kalcij i niacin te potpomažu probavu i snižavaju krvni tlak.

Celer korjenaš
Sadrži vitamine B skupine, vitamine C i K, kao i fosfor, željezo, kalcij, magnezij i antioksidanse. Korijen okusom podsjeća na anis. Može se naribati i dodati salati, kuhati na pari, pripremiti kao pire ili složenac.

Bademi
Bademi zapravo nisu orašasti plodovi – oni su sjemenke. Bogati su bjelančevinama i kalcijem, a sadrže još cink i vitamin E. Djeluju umirujuće, a u njihovu sastavu su hranjive tvari bitne za zdravlje kože. Bademovo brašno odlična je zamjena za pšenično brašno u keksima i kolačima.

Alkalna hrana i fitoestrogeni

Mrkva
Mrkva je puna kalcija, magnezija, kalija i beta-karotena koji se pretvara u vitamin A i povoljno utječe na vid. Savršena je kao dio režima čišćenja organizma jer potpomaže čišćenje jetara od toksina.

Kvinoja
Podrijetlom s Anda, kvinoja je svestrana pseudožitarica ili sjeme bez glutena. Sadrži iznimno mnogo kalcija i bogat je izvor vlakana, magnezija i željeza. Može se jesti topla ili hladna, a priprema se slično kao što se priprema riža, ali s obzirom na visok sadržaj bjelančevina ona nadmašuje slavnu srodnicu.

Cikla
Cikla je bogata hranjivim tvarima jednako kao što je raskošna bojom. Ona je sjajan izvor folata, a uz druge hranjive tvari sadrži i kalcij, vitamin C i kalij. Pokazalo se da djeluje na bubrežne kamence, snižava krvni tlak i umanjuje rizik nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Ulja
Sve je više istraživanja koja ističu da je laneno ulje jedno od najkorisnijih ulja jer je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Hladno prešano maslinovo, konopljino, bućino i druga ulja iz orašastih plodova i sjemenki imaju slična korisna svojstva, a vašim jelima, uz hranjivu vrijednost, mogu dati i krasnu boju.

Brokula
Ovo lisnato tamnozeleno povrće iz biljne porodice kupusa sadrži velike količine vitamina C, kalcija i vlakana. Brokula potiče rad jetara svojim antioksidacijskim, antivirusnim i antibiotskim djelovanjem.

Đumbir
Đumbir se tradicionalno rabi protiv mučnine, ali može se upotrijebiti i u mnoge druge svrhe, i u medicini i u kuhinji. Od njega možete skuhati čaj ili ga dodati u tijesto za kekse i kruh. Đumbir je izvor kalcija, magnezija, kalija i fosfora, a svi ovi minerali popravljaju cirkulaciju i stimuliraju rad jetara. Djeluje i kao spazmolitik.

Lubenica, mango i papaja
Lubenica je voće koje sjajno osvježava i hidratizira. Zbog velikog udjela vode lako se probavlja, bogata je vitaminima C i A te ima protuupalna i antioksidacijska svojstva. Mango je raskošno voće, ukusno kad se jede samo, ali i u desertima i salatama. Sadrži iznimno mnogo vitamina i prehrambenih vlakana. Egzotična papaja, predivne boje mesa, ima tri puta više vitamina C nego što je dnevna potreba odrasle osobe, jača obrambeni sustav i održava zdravlje kože.

Koromač
Tankih listova i dugih vitkih stabljika na čijim su krajevima jestive glavice, ova alkalna supernamirnica bogata je vitaminom C, vlaknima, kalijem i manganom. Ima protuupalno i antioksidacijsko djelovanje i jača obrambeni sustav.

Smokva
Bogata vitaminima B skupine, vitaminom K, kalijem, željezom i omega masnim kiselinama, smokva je sladak način da poboljšate rad mozga, spriječite rak, ojačate kosti i štitite srce. Smokve sadrže i prehrambena vlakna. Možete ih jesti svježe i osušene.

Kokos
Kokosovo mlijeko može se piti kao antioksidacijski napitak koji daje energiju i može pomoći u održavanju tjelesne težine. Ulje kokosa zdrava je zamjena za druga ulja za kuhanje. Meso mu je bogato fosforom, magnezijem i kalijem, a različitim slatkim i pikantnim jelima popravlja okus i dodaje slatku notu.

Važnost lužnatih namirnica u prehrani

Iz knjige Alkalna prehrana Stephana Domeniga. Pripremila Karmen Miletić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci