10 savjeta za zdravo mršavljenje

Ne odgovara svim ljudima isti način mršavljenja. To ovisi o dobi, spolu, tjelesnom tipu, zdravstvenom stanju, fizičkoj aktivnosti, genetici, prošlim iskustvima s mršavljenjem, pa čak i sklonostima prema hrani. Premda ne postoji jedna savršena dijeta za skidanje kilograma, postoje neki univerzalni savjeti za ljude koji pokušavaju izgubiti na težini. Ovih 10 uputa mogu podržati vaše napore u cilju gubljenja tjelesne težine i zdrave prehrane...

1. Zabilježite odakle počinjete. Tri dana zapisujte što jedete. Pratite svu hranu i pića koja uzimate i u kojim količinama. Utvrdite koliko često jedete vani i jedete li na brzinu.

2. Odredite cilj i napravite plan. Što želite postići? Izgubiti na težini da biste poboljšali zdravlje? Sanjate li o tome da stanete u svoje stare traperice? Kako ćete postići svoj cilj? Hoćete li češće kuhati kod kuće? Jesti manje porcije? Budite jasni.

3. Identificirajte prepreke prema cilju i načine da ih prevladate. Hoće li se vaše obveze ispriječiti na putu redovnog odlaska na vježbanje? Probudite se sat vremena ranije. Hoće li vas prazan hladnjak spriječiti da kuhate kod kuće? Potražite recepte za zdrava jela, otiđite u trgovinu naoružani popisom sastojaka koji su vam potrebni za njihovu pripremu.

4. Otkrije koje vaše trenutne navike vode ka nezdravom jelu. Opuštate li se i nagrađujete grickalicama ispred televizora? Preskačete li ručak i umirete od gladi popodne, a navečer se prejedete? Pojedete li sve na tanjuru, iako se osjećate sito?

5. Smanjite obroke.

žena jesen 22

6. Razlikujte glad i čežnju za hranom. Osvijestite fizičke izraze emotivne gladi. Jedete li kada ste neraspoloženi, usamljeni, tužni, kad vam je dosadno? Pokušajte prestati jesti prije nego osjetite sitost (potrebno je oko 20 minuta da vaš mozak pošalje signal želucu „prestani jesti“. Hrana koja vam može pomoći da se osjećate sito uključuje vlaknastu hranu – povrće, cjelovite žitarice, grahorice, proteini (riba, perad, jaja) i vodu.

Zašto žudimo za određenom vrstom hrane?

7. Usredotočite se na pozitivne promjene. Promijenite ponašanje, barem na tri mjeseca. Ne odustajte kad vam postane teško. Zamolite prijatelje i članove obitelji za podršku i pohvalite sebe za postignute uspjehe.

8. Držite se pravila 80/20. Krećite se u smjeru cilja 80 posto, ali ostavite malo prostora za par skretanja s puta, kako ne biste osjećali deprimiranost i krivnju.

9. Uzmite u obzir cjelokupno zdravlje. Hodajte, plešite, vozite bicikl, skupljajte lišće, radite u vrtu – nađite aktivnosti u kojima uživate i radite ih svaki dan. Jedite cjelovitu, kvalitetnu, sezonsku hranu.

Holističko mršavljenje: Cjelovit plan za trajno gubljenje kilograma

10. Jedite polako i svjesno. Uživajte u okusima, mirisima i teksturama obroka koji je pred vama.

Promjena ponašanja iziskuje vrijeme i trud. Učinite li nekoliko malih koraka danas, to će donijeti velike promjene za vaše zdravlje sutra.

Izvor: www.health.harvard.edu/blog

Pripremila Snježana Krčmar

Ostali članci