Vježbe koje zatežu lice

Joga pomaže i u održavanju mladosti i svježine lica. Učvršćivanje tonusa cijelog lica najbolje se postiže vježbama poznatim kao riba i kobra. Isprobajte ih uz naše detaljne upute

Riba isteže mišiće vrata i lica i prokrvljuje lice

Riba isteže mišiće vrata i lica i prokrvljuje lice

RIBA - MATSYASANA

Legnemo na leđa. Uvučemo ruke ispod tijela. Dlanovi su okrenuti prema dolje, na pod, laktovi su ravni. Noge su spojene, stopala opuštena. Udahnemo, podignemo se na podlaktice, otvorimo prsni koš. Glavu okrenemo otraga, stisnemo vratnu kralježnicu i vrh glave lagano oslonimo na pod.

Zatvorimo oči i svoj unutarnji pogled usmjerimo na točku između obrva. Pazimo da lice ostane opušteno. Ako smo namrštili čelo – opustimo ga. U ovom položaju nas drže ruke, a oslonac na vrh glave je posve lagan. Dišemo duhačkim udasima. Zadržimo u početku nekoliko udaha, a s više snage i iskustva produljimo do jedne minute. S izdahom izravnamo laktove i lagano spustimo tijelo na pod. Vrat izravnamo ne dižući glavu s poda.

Uzdignuti prsni koš u ovom položaju pomaže nam da bez napora dišemo cijelim plućima. Budući da je glava spuštena ispod razine srca i pluća, lice se odlično prokrvljuje opskrbljujući se velikom količinom kisika. Istovremeno se istežu mišići vrata i lica pa ova asana ima snažan učinak na lice.

Izbjegavajte ovu asanu ako imate ozlijeđenu vratnu kralježnicu ili visok tlak.  

joga 2Kobra poboljšava tonus kože

KOBRA - BHUJANGASANA

Kobra skuplja kralježnicu punom dužinom. Spuštanjem glave otraga skupljamo vratnu kralježnicu i istovremeno istežemo vrat, lice i obraze te tako poboljšavamo tonus kože. Legnemo potrbuške. Spojimo noge i lagano zategnemo mišiće. Dlanove stavimo na pod pokraj ramena, tako da vrhovi prstiju budu točno ispod ramena, a palci uvučeni ispod tijela. Stisnemo ruke uz tijelo i osjetimo skupljanje lopatica. Čelo stavimo na pod.

S udahom podižemo glavu, otvaramo prsni koš i spustimo glavu otraga. Bokovi ostaju što bliže podu, laktovi ostaju savijeni, ali ih držimo uz tijelo. Ramena spustimo dolje od ušiju. Zadržimo tri udaha i spustimo se na pod. Ponovimo tri puta. Opustimo tijelo ležeći potrbuške. Stavimo dlan na dlan ispred glave, jedno uho oslonimo na ruke. Opustimo cijelo tijelo.

Izbjegavajte kobru ako imate ozlijeđenu lumbalnu kralježnicu. 

Senka Ljubić, učiteljica joge

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci