Namirnice koje čuvaju mozak

Bobičasto voće savršen je izbor za poboljšanje pamćenja, koncentraciju i bistrinu, kao i lisnato povrće, kurkuma i kadulja

Ako ste sretni, dobro pamtite i bez poteškoća se koncentrirate, znači da ste optimalnog mentalnog zdravlja. Kako starimo, mozak polako gubi stanice i smanjuje se, a posljedice su slabljenje pamćenja i kognitivnih funkcija. No, to se događa samo ako izostanu mentalni podražaji jer činjenica je da starije osobe koje su redovito mentalno aktivne ne zaboravljaju lako.

Prijateljstva, čvrsti obiteljski odnosi, redovita tjelovježba, redovito čitanje, rješavanje križaljki i pravilna prehrana pomažu nam da ostanemo mentalno aktivni. Čini se da i unos raznolikih namirnica djeluje na našu bistrinu – više antioksidansa u krvi pozitivno djeluje na kognitivne funkcije poput pamćenja, racionalnog donošenja odluka, razmišljanja i kreativnosti.

Bobičasto voće kao što su malina, kupina i borovnica imaju visoku koncentraciju biljnih pigmenata antocijanina koji povoljno djeluju na zdravlje krvnih žila te održavaju mentalnu agilnost.

Tamnozeleno lisnato povrće ima bolji učinak na prokrvljenost mozga od farmaceutskih pripravaka poput ginko bilobe.

Omega-3 esencijalne masne kiseline u kombinaciji s vitaminom B3 jačaju funkcije mozga te sprečavaju nastanak Alzheimerove bolesti i zaboravnosti.

Kadulja usporava proces starenja i jača memoriju – dokazala su istraživanja na britanskom King’s Collegeu.

Kurkuma je protuupalni začin koji prevenira demenciju i Alzheimerovu bolest.

Dr. Lejla Kažinić Kreho

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci