Jednostavna anti-age masaža lica i vrata

Jednostavna masaža lica baznim uljima u koja smo dodali prirodne anti-age sastojke odličan je saveznik u tretiranju bora. Ona će potaknuti cirkulaciju, omekšati kožu i otvoriti pore pa će aktivne tvari lakše ući u kožu, djelovati na obnovu kolagena te usporiti starenje, a ujedno će i ublažiti bore. Aromaterapeutkinja Mary Novosel objašnjava kako izvesti masažu te usput vratiti koži masnoću, u čemu uvelike pomažu prirodna hladno prešana ulja

Za svakodnevnu masažu lica obično ne treba više od 20 ml ulja, a najbolje kombinacije dobivaju se mješavinom baznog ulja (arganovo ulje, ulje jojobe, noćurka, koštica marelice ili divlje ruže) i eteričnog ulja ( smilje, bušin, ruža, sjeme mrkve, sandal i ylang-ylang) kojeg ukupno dodajemo najviše tri kapi. Izuzetak je ulje pasjeg trna koje nije eterično, ali se zbog visoke koncentracije karotenoida dodaje u pripravke u kapima, poput eteričnih ulja. Ono izrazito moćno djeluje na regeneraciju kože.

Nanošenje ulja na bore

Protrljajte dlanove da budu topli i nakapajte na njih malo ulja. Nanesite ulje neposredno na vertikalne bore i to od bora mrštenja na čelu do bora smijanja oko usana te onih u kutovima usana. Duboke bore „vole“ ulje jojobe i eterično ulje smilja jer brzo obnavljaju kožu, a za manje bore mimike dovoljno je kombinirati u jednakom omjeru ulja jojobe i noćurka s dvjema kapima eteričnog ulja sjemenki mrkve.

Čelo

Jagodice oba kažiprsta položite uz vrh nosa i povlačite ih do sredine čela i zatim čvrsto kliznite u smjeru sljepoočnica, za učinak zatezanja – jedan kažiprst udesno, a drugi ulijevo. Ponavljajte pokret barem desetak puta. Ovi potezi pomoći će da se zaglade duboke vertikalne i horizontalne bore nastale zbog mrštenja. Ulje ricinusa i dvije kapi ulja pasjeg trna potaknut će proizvodnju kolagena.

Sljepoočnicežena lice

Palce lijeve i desne ruke stavite na jagodice obraza, a kažiprstima polako i ravnomjerno kružnim pokretima masirajte kožu na sljepoočnicama, a zatim ih povlačite linijom ispod čiju prema korijenu nosa. Ponovite postupak nekoliko puta.

Ovi će pokreti ubrzati cirkulaciju, što će pak smanjiti podočnjake, ali i povećati elastičnost tog dijela lica. Koža ispod očiju vrlo je tanka pa joj odgovaraju lakša ulja poput arganova, a eterično ulje smilja, osim što će smanjiti upale i ublažiti sitne bore, smanjit će oticanje i podočnjake.

Nos

Položite palce lijeve i desne ruke bočno, svaki s jedne strane vrha nosa, i lagano klizite prema gore, duž ruba nosa sve do njegova korijena. Ponovite nekoliko puta. Pokreti moraju biti istovremeni. Ostali prsti su potpuno slobodni.

Ova masaža kratak je uvod i zagrijavanje za masažu obraza jer potiče rad živaca i žlijezda lojnica koje su povezane s obrazima. Koža nosa često ima proširene pore pa će bazno ulje ploda divlje ruže s dvije kapi eteričnog ulja timijana, uz učinak regeneracije, smanjiti i pretjerano izlučivanje sebuma.

Obrazi

Stimulacija obraza vrlo je značajna za cirkulaciju cijeloga lica. Može se izvesti na dva načina. Prvi je: udahnute zrak i napuhnute jedan obraz te valjajte zrak u drugi – tako da se obrazi naizmjenično pune i prazne, barem 10-ak puta. Pritom po obrazima tapkajte jagodicama svih prstiju osim palaca. Drugi način stimulacije je lagano tapkanje obraza dlanovima – sve dok se lagano ne zarumene.

Oba načina ubrzavaju protok limfe i potiču bržu izmjenu i eliminaciju toksičnih tvari pa koža lakše diše, a kolagen se brže obnavlja. Rezultat je svjež izgled. Kombinacija ulja boražine i eteričnog ulja timijana idealna je za ovo područje jer oba balansiraju omjer masnoće i vlage te tako ujednačuju lučenje sebuma.

Usne

Smežuranost kože na krajevima usana najbrže se uklanja masažom i to tako što palce položimo na čeljust, a kažiprste, srednje prste i prstenjake položimo na kutove usana. Sve prste zajedno pomičemo desetak puta, najprije ulijevo pa udesno.
Druga metoda je štipanje ruba usana i to tako da vrhovima kažiprsta i palca pod pravim kutom, tj. okomito, uhvatimo bore na rubu gornje usne i onda ih pustimo. Postupak se ponavlja nekoliko puta duž cijele gornje usne.

Obje masaže su korisne kako bi se taj dio lica „oslobodio“ jer se pokazalo da mnogo ljudi ima određeni izraz lica većinu dana, a on je najviše „fiksiran“ u predjelu usana. To, međutim, potiče stvaranje bora i zbog toga je tu „masku“ potrebno što više „razbijati“. Usne često gube vlažnost i elastičnost pa im najviše odgovaraju „teža“ ulja poput jojobe i ricinusa koja će napraviti film na koži.

Budući da se ulje nanosi vrlo blizu sluznice, treba znati da neka eterična ulja mogu biti iritantna. U ovom se slučaju preporučuje dodati nekoliko kapi ulja pasjeg trna koje će, kao i na čelu, pružiti zaštitu i pomoći u obnovi elastina.

Vrat i predio ispod brade

Desnom rukom zahvatite malo ulja, a lijevom zategnite kožu vrata prema dolje (glavu malo zabacite unatrag). Pomoću tri prsta desne ruke, pokretima gore-dolje, masirajte kožu na vratu. Tako ćete potaknuti rad limfe koja otklanja štetne tvari i višak nakupljene tekućine pa će se i podbradak smanjiti. Koža vrata podložnija je stvaranju dubokih bora i treba je tretirati kao kožu čela – snažnijom masažom uljem ricinusa i dvije kapi ulja pasjeg trna uz dodatak jedne kapi eteričnog ulja smilja ili bušina.

Uzlazna masaža

Završite masažu uzlaznim glađenjem cijelog lica i vrata od sredine prema rubu. Višak ulja odstranite papirnatom maramicom.

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci