Bore - tragovi emocija na licu

Možete li zamisliti život bez dubokih osjećaja? Da na svome licu ne možete pokazati ni osjetiti bol, strah ili ljutnju, ali ni samouvjerenost, ljubav, sreću ili zadovoljstvo? Vjerojatno nitko, bez obzira na posljedice, ne bi mijenjao bore za život bez emocija. Ali nema ni potrebe za time jer donosimo vam iskušane savjete stručnjaka koji mogu ublažiti ili pak u potpunosti ukloniti mimičke bore (i to bez anti-age kreme). No, prije svega važno je osvijestiti koji osjećaji ostavljaju neželjene ‘ožiljke’ na našem licu i prekinuti začarani krug starenja zbog negativnih emocija

Naše je lice ogledalo duše

Iako su, bez dvojbe, rezultat starenja, mnoge su bore stvorene dok smo, svjesno ili nesvjesno, opetovano proživljavali iste emocije. Dugotrajni osjećaji sreće, zabrinutosti, ljutnje ili straha zabilježeni su na našim licima kao mimičke bore. One zrcale naše nevidljivo, unutarnje emotivno stanje, ono što smo proživljavali, osjećali i iskusili tijekom života, čak i ako to nismo otvoreno izražavali. Nastaju kao posljedica kontrakcija mišića lica, poput mrštenja, treptanja očima, nabiranja nosa, stiskanja čeljusti ili podizanja obrva.

S vremenom, neke grimase postanu automatizirane pa više niste ni svjesni da vam je, primjerice, čelo naborano ili usne čvrsto stisnute. Što je ponavljanje takvih izraza češće, bore će se prije pojaviti i s godinama će biti dublje. Zato se mimičke bore već mogu primijetiti na licima mladih 20-godišnjaka, a bore koje nastaju procesom starenja, gubitkom tonusa i elastičnosti pojavljuju se nakon tridesete godine života.

Prema borama možemo zaključiti je li osoba imala sretan ili tužan život, jesu li je godine pazile i mazile ili ju je život iskušavao dok je hodala po trnju. I dok su laicima ti detalji na prvi pogled jasni, zamislite što sve iz vaših karakternih linija mogu saznati liječnici kineske medicine, čiji se preci stoljećima bave „čitanjem“ lica.

Mimičke bore

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, iz različitih oznaka i linija na licu mogu se iščitati genetsko naslijeđe, bolesti, iskustva i jedinstvene kvalitete pojedinca. „Lica su poput životnih karata na kojima piše gdje ste bili i kamo idete“, napisala je Lillian Bridges, svjetska stručnjakinja u dijagnosticiranju i čitanju lica, u svojoj knjizi Face Reading in Chinese Medicine.

Naime, na našem se licu, prema kineskoj medicini, ogleda stanje našeg organizma, fizičko i psihičko. Na koži se reflektira stanje unutarnjih organa, ali i emocija, a kako su emocije povezane s organima objašnjava Mirko Vragović, stručnjak za energetsku relaksaciju: „Emocija je energetski događaj koji uzrokuje porast energije u određenom dijelu tijela, ovisno o kojoj je emociji riječ.“ Idealno je stanje ravnoteže koje se očituje pozitivnim emocijama i odsutnošću onih negativnih.

„Mimičke bore su tako“, kaže Vragović, „rezultat kvalitete protoka energije kroz određene organe. Primjerice, zdrave bore, tzv. smijalice oko očiju, govore o zdravlju organizma, no bore koje se nalaze po sredini obraza ili između obrva govore o različitim stanjima unutar srčanog, slezenskog ili jetrenog meridijana.“

Meridijan pluća i ublažavanje bora

Prema tome, liječnici kineske medicine i akupunkturolozi, bore i druge neželjene promjene na koži ublažavaju tretiranjem unutarnjih organa. „Laicima su tretmani bora ponekad zbunjujući“, kaže Vesna Gorički, zagrebačka akupunkturologinja. „Samo lokalno tretiranje aku-točki na licu ne daje zadovoljavajuće rezultate pa je za uspjeh potrebno dodatno stimulirati udaljene akupunkturne točke. Primjerice, izuzetnu ulogu u ublažavanju bora i drugih kožnih promjena ima meridijan pluća.

On prenosi životnu energiju i tjelesne tekućine po tijelu i na taj način zagrijava i vlaži kožu i mišiće, te štiti kožu od vanjskih faktora, pa možemo reći da su svi oblici dermatitisa, akni ili bora ujedno i problem pluća.“ Kako su, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, svi organi međusobno povezani, potrebno je, osim meridijana pluća, tretirati i debelo crijevo i slezenu jer se njihov rad također ogleda na licu.

„U tu se svrhu koriste iglice i laserska akupunktura, a za što bolji efekt katkad ih je dobro kombinirati. Najbolji se rezultati postižu kod žena do 45. godine života i kod muškaraca do 55. godine. Već nakon prvog tretmana vidljive su promjene u boji i izrazu lica, a nakon pet do sedam tret­mana uočavaju se promjene oko očiju – očni kapci postaju čvršći i na taj način oči ponovo dolaze do izražaja“, opisuje akupunkturologinja Gorički.

Akupunktura

Kako akupunktura djeluje holistički, ona ističe da pacijenti, osim što imaju pomlađen izgled, osjećaju povećanje energije, manje respiratornih tegoba te da opuštenije reagiraju u stresnim situacijama.

Da je stres čest uzrok nastanka mimičkih bora i drugih kožnih problema, pokazala je američka studija s Kalifornijskog sveučilišta. Utvrdili su da se koža apsolvenata na njihovu sveučilištu za vrijeme ispitnih rokova, dana koji obiluju stresom i lošim navikama, mnogo teže obnavlja nego u vrijeme kad su na praznicima. Još je jedna američka studija, provedena na Institutu za plastičnu kirurgiju, potvrdila njihovu tezu – da pretjerana briga i stresan život ubrzavaju proces starenja, tj. da utječu na nastanak većeg broja bora.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci