Acai bobice, zdravo voće koje plače

Ovaj plod iz amazonske prašume znanstvenici su svrstali među deset najzdravijih prirodnih namirnica na svijetu

Dugo je bila skrivana u prašumama Amazone i njome se sladilo samo lokalno stanovništvo. Acai bobice, promjera tek dva i pol centimetra, stotinama su godina krijepile Indijance, a tek prije desetak godina dospjele su u znanstveno-istraživačke laboratorije diljem svijeta. Već nakon nekoliko mjeseci rezultati istraživanja izazvali su pravu pomamu za ovim malim purpurnim plodom.

Samozatajna ljepotica

Acai bobica ime je dobila kao portugalska izvedenica riječi "wasa", što na tupi-guarani, jeziku južnoameričkih Indijanaca, znači voće koje plače. Ali nema mjesta žalosti. Acai bobice, koje u duguljastim grozdovima u kojima ih obično ima 700-900 vise s vitkih palmi, vrlo su osjetljive na tropske vrućine pa kad se uberu, iz njih se počne cijediti sok. Upravo su zbog tog svojstva tako dugo ostale nepoznate na svjetskom tržištu. Tek kad su se počele graditi male prešaonice u kojima su se svježe ubrani plodovi pretvarali u sok, acai bobica je munjevitom brzinom osvojila srca potrošača diljem svijeta.

Ljekovita svojstva

No ono najvažnije tek slijedi jer znanstvenici su otkrili brojna plemenita svojstva ovoga ploda. Purpurna bobica bogat je izvor antioksidansa i ima mnoga druga ljekovita svojstva. Puna je hranjivih sastojaka, u njoj se nalaze vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline i vlakna. A kad se osušene bobice pretvore u prah, dobiva se lijek u kapsulama. Testiranje na ljudima pokazalo je da se već nakon dva tjedna uzimanja dodataka prehrani na bazi acai bobica povećava energija, vitalnost organizma i koncentracija. Korisne su za detoksikaciju organizma, koju nutricionisti preporučuju tijekom izmjena godišnjih doba jer jača imunitet.

Plod drva života

Pozitivno djelovanje acai bobica zapisano je i u stručnoj literaturi, gdje je svrstana među deset najzdravijih prirodnih namirnica, uz bok soji i tropskom voću mangostin. Čudotvorna bobica sprječava starenje, daje energiju, pomaže u obnovi organizma, povećava vitalnost, uništava stanice tumora i raka, usporava rast stanica leukemije... Stoga ne čudi što u Brazilu acai palmu nazivaju drvetom života, a tamošnje stanovništvo njezine plodove obilno koristi u svakodnevnoj prehrani već tisućama godina.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci