7 stvari koje morate učiniti ako imate više od 50 godina

Svako životno doba je lijepo na svoj način i u svakom se potrebe tijela mijenjaju, a sukladno tome treba mijenjati i životne navike. To ne znači da nakon pedesete treba prestati uživati u životu "punim plućima", dovoljno je samo malo korigirati stvari

Naučite meditirati

Meditacija poboljšava funkcioniranje mozga i smanjuje stres. Mozak prirodno stari, ali dokazano je da osobe koje meditiraju imaju više sive mase i bolju povezanost među živčanim vlaknima. Uz to, stres uzrokuje mnogo kroničnih teškoća (anksioznost, bolesti srca, poremećaje sna). Meditacija će vam pomoći da ublažite mentalne uzroke stresa.

Provjerite gustoću kostiju

Od trenutka kada uđete u menopauzu, počinje se smanjivati gustoća kostiju, zbog čega se povećava rizik od osteoporoze. Zato treba provjeriti gustoću kostiju i početi redovito vježbati, šetati, trčati... Osobe starije od 50 godina koje su se veći dio života bavili sportom imaju gušće kosti od onih koji se nisu bavili sportom.

Mjerite tlak

Redovno mjerite tlak, posebno prije težih i zahtjevnijih aktivnosti. Ako pušite, bilo bi dobro da se ostavite tog poroka, jer pušenje utrostručava rizik od srčanog udara.

Njegujte prijateljstva

Družite se jer bogat društveni život povoljno utječe na krvni tlak, depresiju, a može i smanjiti rizik od Alzheimerove bolesti, kardiovaskularnih problema, osteoporoze i reumatoidnog artritisa.

Obraćajte pažnju na promjenu seksualnih potreba

Intimnost je bitna za zdravu vezu, ali i za ublažavanje depresije, poboljšanje imunološkog sustava i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Pad razine estrogena koji se javlja u menopauzi može oslabjeti libido i seks zna učiniti neugodnim i bolnim. Ne odustajte - samo se prilagodite promjenama i naučite što odgovara vašem tijelu.

Prilagodite prehranu

Prehrambene potrebe mijenjaju se s godinama. Kad žene uđu u menopauzu, ne podnose više dobro šećer, pa bi trebale smanjiti unos ugljikohidrata. Treba povećati unos vlakana i na taj način zaštititi debelo crijevo. Jedite svježe proizvode, cjelovite žitarice, unosite zdrave masti i ograničite unos crvenog mesa i natrija.

Zaštitite zglobove

Danas su starije generacije mnogo aktivnije od prethodnih starih generacija i zato morate dodatno obratiti pažnju na sljedeće stvari:

- Održavajte zdravu tjelesnu težinu.

- Vježbajte svakog dana umjereno.

- Izbjegavajte naporne aktivnosti i vježbe kako se ne biste ozlijedili.

- Radite vježbe snage za donji dio tijela kako biste ojačali mišiće koji podržavaju koljena i kukove te skinuli pritisak sa zglobova.

- Uzimajte svakodnevno kalcij i vitamin D.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci