Vruća joga: vježbanje na 37 stupnjeva

Kao što je snijeg stvoren za skijanje, a voda za plivanje, tako je topla i vlažna atmosfera stvorena za vježbanje joge. U Indiji, kolijevci joge, naime, prevladava upravo takva, vruća i vlažna klima pa su ti uvjeti prirodni za vježbanje joge. Indijsku klimu kod nas je "uvezla" Vjerna Nevistić, profesorica kineziologije i učiteljica joge, otvaranjem prvog studija vruće joge u Hrvatskoj. Odgovorila nam je na nekoliko najčešćih pitanja

Hot yoga ili vruća joga naziv je za vježbanje joge u prostorijama zagrijanim na 37 Celzijevih stupnjeva i s vlažnošću zraka od oko 50%. Iako vježbanje na visokim ljetnim temperaturama zvuči nezamislivo, zbog idealne vlažnosti zraka i obilnog znojenja toplina zapravo pomaže u vježbanju, objašnjava instruktorica, jer je u zagrijanoj atmosferi tijelo fleksibilnije i gipkije pa lakše ulazi u asanu.

Od Praga do Zagreba

Nakon trogodišnjeg iskustva vođenja prvog studija u Pragu te predavanja o vrućoj jogi na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Vjerna Nevistić prije dvije godine otvorila i je zagrebački studio za vježbanje vruće joge. Vježba se hatha joga, a asane se izvode statično, drže određeni broj sekundi te ponavljaju do četiri puta. To je intenzivan trening u trajanju od 75 ili 90 minuta na kojem se povećava snaga, fleksibilnost ali i mentalna koncentracija, jer se fizičko vježbanje asana ne može odvojiti od holističkog efekta joge na cijeli organizam. Ona pomaže u čišćenju i revitalizaciji unutarnjih organa, balansiranju hormonalnog sustava te potiče mentalnu i emotivnu ravnotežu.

"Vruća joga je stvorena kako za početnike, tako i za napredne vježbače. Nije važno koliko dobro izvedete položaj ni koliko ste rastezljivi, bitno je da položaj, ili samo jedan njegov dio, izvedete pravilno i tada možete uživati njegovo cjelokupno holističko djelovanje. Polaznicima je i dovoljno lagana i dovoljno teška jer rade onoliko koliko im tijelo dopušta, ne ide se preko granica boli i poštuju se dva osnovna postulata joge – stabilnost i ugoda. To znači da vam je ugodno, ali da svaki dan idete korak dalje", objasnila je instruktorica.

Termoregulacija

Na prvi pogled vruća joga ima poveznicu s Bikram jogom, koju je u SAD-u popularizirao Indijac Bikram Choudhury, ali te se dvije vrste joge ipak razlikuju. I jedna i druga vrsta joge izvode se u zagrijanim prostorijama, no dok Bikram joga ima specifičnih 26 asana s uključene dvije pranajame, vruća joga je bilo koja vrsta joge koja se vježba u toplom okruženju. Iako je na početku vrućina otežavajući faktor, kada se na nju naviknete, napominje instruktorica, ona će biti ruka koja će vam pomoći da bolje i dublje uđete u asanu. Potrebna su svega dva-tri sata da se prilagodite vrućini, odnosno da tijelo uspostavi prirodni proces termoregulacije i nauči samo sebe hladiti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci