Vježbe za pomlađivanje

U održavanju mladosti lica mogu pomoći i jogijske vježbe. Naša suradnica, učiteljica joge Senka Ljubić kreirala je set vježbi koje vraćaju godine unatrag

PAS KOJI GLEDA PREMA DOLJE – ADHO MUKHA SVANASANA
Kleknemo na koljena i oslonimo se na ruke. Nožne prste naslonimo na pod. Udahnemo i podignemo bokove. Rukama se odupremo o pod. Vrat je opušten. Istegnemo bokove i stražnjicu prema gore. Pokušamo izravnati koljena. Na kraju guramo pete prema podu. Dišemo u trbuh. Zadržimo se u položaju najmanje tri udaha, a ako imamo dovoljno snage, deset udaha. Kleknemo na pod i opustimo se oslanjajući čelo na pod i postavljajući ruke uz bokove. Ponovimo vježbu najmanje tri puta. Ova će asana osvježiti lice, otkloniti umor, stres i glavobolju.

(Sličan učinak na prokrvljavanje lica ima i pretklon. U stojećem položaju spojimo stopala. S udahom istegnemo ruke gore, a zatim se ravnih leđa sagibamo u struku i pustimo da glava i ruke vise ispred tijela. Možemo se uhvatiti za lakove i zadržati upoložaju tri do deset udaha. Pustimo ruke da padnu i polako podižemo leđa. vježbeRuke cijelo vrijeme vise. Kad smo izravnali leđa, udahnemo punim udahom. Možemo ponoviti tri puta.)

VIPARITA KARANI
Jednostavan oblik stoja na ramenima osvježava lice i cijelo tijelo. Otklanja umor i pomaže srcu da se odmori. Sjednite što bliže zidu ili ako vježbate u prirodi, širokom deblu. Podignite noge, razmaknite stopala i opustite mišiće. Ruke odmaknite od bokova, dlanove okrenite prema gore i opustite. Dobro je zažmiriti i pratiti ritam disanja. Ostanemo tako najmanje deset udaha, a možemo produljiti do pune minute.

STOJ NA RAMENIMA – SARVANGASANA
Za iskusnije vježbače izvanredan je stoj na ramenima. vježbeLegnemo na leđa. Nožne prste okrenemo prema glavi. Dlanovi su na podu uz bokove. Bradu malo spustimo prema prsnoj kosti. S udahom podižemo obje noge istovremeno, podignemo bokove i podupremo leđa rukama. Polako podižemo leđa podupirući ih dlanovima. Važno je da ne pomičemo glavu. Kad smo se podignuli dokle nam dopušta gipkost tijela, zadržimo tijelo posve mirno. Opustimo vrat. Težinu tijela pravilno rasporedimo na ramena i nadlaktice. Pratimo svoj dah. Dišemo abdominalno, ostanemo tako najmanje deset udaha. Važno je da se spuštamo polako i u svakom trenutku kontroliramo tijelo. Prvo spuštamo koljena prema glavi dok noge ne budu paralelne s podom. Dlanove maknemo s leđa i položimo na pod. Oslonimo se na punu površinu dlana i počnemo polako spuštati leđa, kralježak po kralježak. Za gipkije vježbače noge ostaju ravne, ali ako treba, možete ih saviti u koljenima. Odmorimo se u savasani – ležeći na leđima blago raširenih nogu, ruku odmaknutih od bokova, dlanova okrenutih prema gore i opuštenih mišića cijelog tijela.
Izbjegavajte stoj na ramenima ako imate visok ili neujednačeni tlak, bolesno srce ili ozljedu vratne kralježnice.

vježbevježbeSTOJ NA GLAVI – SIRSHASANA
Jedna od najvažnijih asana koja „pomlađuje“ cijelo tijelo, pa tako i lice je sirshasana – stoj na glavi. Nemojte se obeshrabriti ako vam se čini nedostižna jer već i početna varijanta – polustoj na glavi – tijelu donosi puno koristi i osvježenje. Stoj na glavi najbolje je naučiti uz iskusnog učitelja joge, no polustoj možete iskušati i sami. Donekle je sličan 'psu koji gleda prema dolje', samo su ruke u drukčijem položaju.
Kleknemo i sjednemo na pete. Podlaktice naslonimo na pod ispred koljena i dlanovima zagrlimo laktove. Pazeći da se laktovi ne rašire, ispružimo podlaktice i čvrsto isprepletemo prste. Stisnemo podlaktice o pod. Dignemo bokove i naprvimo stoj na glavi malo ispred isprepletenih dlanova, a dlanovima obuhvatimo zatiljak. Osjetimo da je vrat ravan. Sad možemo osloniti nožne prste na pod i dići koljena s poda. Izravnamo koljena, zategnemo mišiće nogu i zakoračimo jedan mali korak prema glavi. Gurnemo ramena od ušiju i snažno guramo podlaktice u pod. Zadržimo tijelo mirno u tom položaju tri udaha. Spustimo koljena na pod, opustimo mišiće u položaju djeteta.

Senka Ljubić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci