Vježba koja liječi glavobolju

Određene asane, tj. položaji tijela u jogi mogu ublažiti fizičke tegobe. Treba ih samo pravilno izvoditi i biti ustrajan

Paschimottanasana - pretklon u sjedu

Sjednite na pod stražnjicom oslonjenom na deku smotanu u valjak. Noge ispružite ispred tijela. Vrhovima peta snažno se uprite o pod. Lagano se zaljuljajte i oslonite na lijevu stranu stražnjice, a desnu stranu stražnjice pogurajte prema naprijed klizeći desnom rukom prema peti. Ponovite sve s drugom stranom.

Nježno pritisnite natkoljenice o pod. Dio neposredno iznad koljena pritisnite dlanovima ili vrhovima prstiju prema dolje. Iz tog položaja, sagnuti u razinu kukova, podižite prsni dio prema stropu, a natkoljenice ostaju pritisnute na pod.

Privucite prepone prema zdjelici. Udahnite zadržavajući trup izvučen prema naprijed, paralelno iznad kukova, ne lomite se u struku. Izvucite trticu od zdjelice. Ako možete, uhvatite bridove stopala rukama, s palčevima ispred nožnih prstiju, i ostanite tako čvrsto „opasani“. Pazite da vam laktovi ostanu ispruženi. Kad mislite da ste spremni ići dalje, ne spuštajte se u prednji naklon svom snagom. Radije se zadržite u položaju u kojem su ruke na stopalima i uvijek nastojte držati ispružen torzo i podignutu glavu.

Ako stopala držite samo ispružena, savijte laktove i podignite ih iznad koljena. Ako stopala držite rukama, izvucite zapešća i ispružite ruke ravno. Bedrima prvo približite donji dio trbuha, zatim gornji dio, pa rebra i na kraju spuštajte glavu. Sa svakim udisajem podignite i nježno istegnite trup, a sa svakim izdahom malo ga opustite i savijte prema dolje. Na taj način torzo se pomiče i isteže gotovo neprimjetno, zajedno s disanjem. Pokušajte možete li izvući ruke naprijed ispred stopala na pod.

U krajnjem položaju ostanite od jedne do tri minute. Kad se podižete, najprije podignite prsa od bedara i ispravite laktove ako su savijeni. Udahnite i podignite torzo tako da istodobno gurate trticu prema zdjelici.

Petra Carmichael

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci