Sjedeća joga za radnim stolom

Na poslu ili ako ste prisiljeni negdje duže sjediti i čekati, iskoristite to vrijeme za razgibavanje umjesto da se dosađujete, živcirate ili buljite u mobitel

Već je gotovo postalo uobičajeno da se čim negdje moraju nešto pričekati, ljudi maše mobitela, nesvjesni da tim položajem svojoj kralježnici dodaju 20 kilograma pritiska, upozorila je nedavna studija koju je objavio Surgical Technology International.

Svjesna da i sama to radi, Jessica Walsh, utemeljiteljica YogiDancea i učiteljica joge školovana na Himalayan Instituteu, upitala se zašto to dragocjeno vrijeme ne bi iskoristila za vježbanje joge, za opuštanje, istezanje i disanje. Sljedeći put kad budete prisiljeni sjediti u čekaonici, nemojte se ustručavati izvesti barem neku od vježbi koje predlaže.

Istezanje vrata: Sjednite uspravno i bradu privucite prsima pa držite tako nekoliko dahova. Vrhovima prstiju desne ruke "hodajte" po stoliću ili stolcu do sebe tako da vam je ruka ispružena. Lijevo uho nježno privucite prema lijevom ramenu. Trebate osjetiti ugodno istezanje desne strane vrata. (Za dodatno istezanje možete lagano pomicati prste prema sebi i od sebe te bradu prema lijevom ramenu i od njega.)

Ponovite na drugu stranu. Potom, s glavom u neutralnom položaju, polako podižite bradu te kad osjetite istezanje prednje strane vrata stanite. Ostanite u tom položaju nekoliko dahova pa glavu vratite u početni položaj.

Ovo istezanje sprječava tenzijske glavobolje uzrokovane napetim mišićima vrata i tjemena. Uz njega je sjedenja za stolom ugodnije, a također omogućuje da se opuste mišići nakon sna koji nije bio baš okrepljujući.

Sjedeća mačka/krava: Sjednite na rub stolca tako da su vam leđa ravna i ne naslanjaju se na naslon. Dlanove položite na bedra ili koljena. Dok izdišete, zaoblite leđa i spustite glavu; trbuh uvucite što je više moguće. Na udah izvijte leđa podižući prsa i glavu, a opuštajući abdomen. Ruke cijelo vrijeme ostaju ravne.

Ova vježba ugodno zagrijava za ostale aktivnosti. Također je dobra za svjesno disanje s obzirom na to da se jedan pokret izvodi uz udisanje, a drugi uz izdisanje.

Sjedeća deva: Ostanite uspravno sjediti na rubu stolca. Dlanove stavite na donji dio leđa; prsti mogu biti usmjereni prema dolje ili prema gore, ovisno o tome kako vam je udobnije. Dok udišete, lagano pritisnite dlanove na leđa, a ramena zarolajte unatrag. Podignite prsa te glavu lagano zabacite prema unazad. Duboko dišite kako bi se pluća mogla širiti.

Ovaj je položaj potpuno suprotan svakodnevnom grbljenju kad sjedimo za kompjutorom ili čeprkamo po mobitelu.

Sjedeće uvrtanje: Sjednite uspravno na stolcu sa stopalima na tlu. Duboko udahnite da izdužite kralježnicu. Dok izdišete, lijevu ruku prekrižite ispred sebe hvatajući njome desni rukohvat (ako sjedite na stolcu bez oslonaca za ruke, lijevu ruku stavite s vanjske strane desne noge). Desnu ruku stavite na sjedište stolca, odmah iza desnoga kuka. Lagano okrenite glavu prema desnom ramenu kako biste zaokrenuli kralježnicu. Pazite da vam se rame pritom ne podiže. Zadržite položaj nekoliko dubokih udisaja i izdisaja. Potom se na udah vratite u središte. Ponovite uvrtanje na lijevu stranu.

Ovo je uvrtanje odličan način pokretanja tijela. Nakon što dugo sjedite, doista je dobar osjećaj tako se protegnuti.

Sjedeće disanje iz dijafragme: Sjedite udobno, ali uspravno na stolici sa stopalima na podu; ako želite, možete se osloniti na naslon. Stavite dlanove na gornji dio trbuha ili na rebra. Dok udišete, osjetite kako se rebra šire; opustite trbuh i pustite da se širi. Na izdah pustite da se trbuh uvuče.

Vježbati možete zatvorenih očiju ili kroz poluzatvorene oči gledati u pod. Usredotočite se na pomicanje rebara i abdomena i nastojte ne misliti ni na što drugo. Nastavite disati koliko vam bude ugodno; idealno bi bilo nekoliko minuta.

Ova vježba disanja donosi brojne koristi, među ostalim smirenost – što vam je u čekaonici i te kako potrebno. 

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci