Prostirka za jogu - kako odabrati pravu

Jogu možete vježbati kod kuće, u prirodi, pa čak i na poslu. Sve što vam treba je udobna odjeća i odgovarajuća prostirka. Kako odabrati pravu? Kako bismo odgovorili na to pitanje, u pomoć smo pozvali Irenu Bartolec, instruktoricu joge

Nakon što ste pronašli vrstu joge i instruktora koji vam odgovaraju, sljedeći korak je odabir prostirke. S obzirom na sve veću popularnost joge i more proizvođača, to baš i nije jednostavan zadatak. Što više vremena provodite na prostirki, to će vam biti važnija njena kvaliteta, tekstura, debljina, miris, boja... Nakon nekog vremena redovitog vježbanja, prostirka, naime, postaje vaše posebno intimno mjesto, prostor na kojemu radite na sebi, rastete te proživljavate razne uspone i padove koji su neizbježni na tom putu.

Kakva joga, takva prostirka

Prostirku valja odabrati prema vrsti joge kojom se bavite; za statičnije vrste (iyengar, sivananda, joga u svakodnevnom životu, hot joga, bikram joga...) dobro se odlučiti za malo deblju i mekšu, a za dinamičnije (ashtanga, vinyasa, power joga), tvrđu prostirku koja dobro prianja uz pod. Ako se pojačano znojite, nije naodmet uzeti dodatnu pamučnu prostirku, tzv. cotton mats koje se stavljaju na prostirku kako bi apsorbirale vlagu i spriječile proklizavanje prilikom vježbanja.

jogaPrije kupnje odredite koliko novca možete izdvojiti. Cijene prostirki variraju od 40 do 800 i više kuna. Najjeftinije prostirke napravljene su od jeftinog PVC-a, a skuplje od reciklirane gume, jute, organskog pamuka i sličnih eco friendly materijala. Jeftine prostirke koje se mogu naći u velikim trgovačkim centrima često se počnu raspadati već nakon nekoliko tjedana vježbanja pa tako na kraju i nisu baš jako povoljna varijanta za novčanik, a ni za planet.

PVC ili gumena

Obratite pažnju i na strukturu prostirke. Želite li da se manje kliže, izbjegavajte one izrađene od PVC-a i odaberite gumene. Ako je moguće, opipajte prostirku prije nego što je kupite. Prostirke grublje površine manje se kližu, a ako im je struktura i donje strane grublja, bolje će prianjati za pod. Prostirke najčešće imaju standardne veličine (61x180 cm) no ako vam treba veća, duža ili šira, nije ih teško pronaći putem interneta.

Također valja obratiti pozornost na težinu prostirke: ako često putujete i nosite je sa sobom, razmislite o tzv. putnoj prostirki koja je laganija od standardnih. Raspitajte se i o načinu održavanja prostirke: bilo bi dobro da ju je moguće prati u stroju za rublje ili na neki drugi jednostavan način kako biste je održavali čistom i mirisnom.

Sve u svemu, dobra prostirka mora vam omogućiti da nesmetano i sigurno izvodite stojeće, sjedeće i ležeće asane te mora biti udobna za meditaciju i opuštajuće položaje.

Preporuke:

 

 

 

 

Irena Bartolec, vlasnica studija Bodyelement u Zagrebu

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci