Partner joga: Vraćanje povjerenja, podrške i ljubavi

Neovisno o tome s kime vježbamo partner jogu, ona nam otkriva tisuće metafora o životu, opisuje učiteljica joge Jelena Janković. U svojem tekstu daje nam uvide kako se otvoriti povjerenju, na jedinstven, nježan i ohrabrujuć način

Korijeni iz tantre

Iako je partner joga relativno nova vrsta jogijske prakse, svoje drevne korijene vuče iz tantre, čija je temeljna filozofija osobno eksperimentiranje i iskustvo u svim aspektima s kojima se na neki način možemo povezati kao dijelom našeg razvojnog putovanja.

Partner joga njeguje istraživanje međusobnih odnosa kao alata za buđenje naše istinske svrhe. Kao i kod drugih spiritualnih praksa, postoje brojne dobrobiti koje možemo ostvariti prakticirajući  partner jogu. Uz produbljivanje vlastite svijesti, istovremeno kultiviramo vlastitu sposobnost stvaranja i održavamo zdrave odnose, čime ostvarujemo zajedničke dobrobiti.

Harmonični odnosi

U odnosima s ljudima koji nas okružuju najčešće i najlakše osjećamo radikalnu dualnost koju, ovisno o situaciji ili periodu, možemo nazvati harmonijom ili patnjom. Kad su naši odnosi s drugima u harmoniji, naš život dobiva poseban sjaj te smo skloni percipirati sve oko sebe kroz prizmu ljubavi. Nasuprot tome, kad smo u zategnutim odnosima, često osjećamo bolne emocije kojima je teško upravljati.

Ovu dualnost najčešće doživljavamo u ljubavnim odnosima, no jednako vrijedi i za sve odnose koje imamo s ljudima oko sebe – s roditeljima, djecom, rodbinom, prijateljima, kolegama na poslu, u društvu kao cjelini...

Učimo o povezivanju

Iako od samog rođenja tijekom cijelog života učimo o povezivanju s drugima, alati koje pritom koristimo i koje smo usvojili tijekom života vrlo su ograničeni. Ipak, unatoč nedostatku vještina u ovom području našeg života, i dalje u svakoj osobi ostaje dubinska čežnja da doživi ljubav i prihvaćanje u svim odnosima, uključujući najvažniji odnos, onaj koji imamo sami sa sobom.

Svatko od nas ima određenu tendenciju u vlastitim obrascima ponašanja vezanima uz odnose. Na jednom kraju spektra, možemo biti previše osjetljivi i popustljivi prema drugima te gubiti doticaj zdravih granica sa sobom. U drugoj krajnosti, pak, možemo imati snažan emocionalni i energetski oklop prema drugima zbog čega su moguće poteškoće u stvaranju bliskih i autentičnih odnosa s drugima. Kod nekih od nas riječ  je o kombinaciji obaju obrazaca ponašanja ili pak možemo varirati između ovih dviju krajnosti.

partner joga

Izgradnja povjerenja, intimnosti i suosjećanja

Partner joga pomaže nam da vlastite obrasce ponašanja u međuljudskim odnosima dovedemo u ravnotežu. U jogijskom partneru imamo ogledalo, fizičku prisutnost koja nas drži u sadašnjem trenutku i, paradoksalno, vodi nas dublje u nas same. Prisutnost partnera podržava nas u integraciji doživljaja i uvida u najdublje dijelove našeg postojanja, no ovdje nije riječ o sažetom mentalnom konceptu na svjesnoj razini, nego o potpunom utjelovljenju svjesnosti.

Baš poput naših odnosa izvan joga prostirke, u partner jogi doživljavamo direktno iskustvo građenja povjerenja, suosjećanja i intimnosti s drugima. Naš jogijski partner reflektira nam natrag kvalitete koje pokazujemo. Ovo je užitak, ali i izazov partner joge jer smo direktno svjesni tih trenutaka kad se ne želimo otvoriti i povezati s drugima.

Ljepota međuovisnosti

Većina nas vjeruje da će nam se težnje i namjere puno brže i lakše ostvariti ako ih sami realiziramo jer tako možemo izbjeći suočavanje s potrebama i osjećajima druge osobe. Ovo razmišljanje dolazi iz odvojenog ega – dijela nas koji pati od usamljenosti dok prianjamo uz iluziju neovisnosti. Partner joga nam otkriva tu iluziju te ukazuje na  ljepotu naše međuovisnosti.

Shvaćamo da kad riskiramo osjetiti i pokazati svoju ranjivost u prisustvu druge osobe, istovremeno smo osnaženi ići dublje uz manje napora. Ovo također vrijedi i u životu. Puno više možemo ostvariti, s više veselja i lakoće, kad smo spremni jedni druge podržati.

Partner kao oslonac

Partner joga uči nas temeljnim vrijednostima združivanja i dijeljenja s drugima. Pokazuje nam kako možemo biti autentični i osnaženi kroz svoju želju da se otvorimo i povežemo sa svijetom koji nas okružuje. Glavna komponenta koja razlikuje ovu jogijsku praksu od ostalih stilova joge je dodir. Vježbajući partner jogu koristimo kinestetičku svjesnost koja dolazi iz dodira kako bismo se otvorili većim dubinama u svom tijelu i psihi.

Nije li tako i u životu, neke prepreke i životne situacije lakše je svladati i proći uz podršku bliske osobe? Isto se može pretočiti na joga prostirku, gdje se uz pomoć joga partnera možemo dublje istegnuti i izvesti zahtjevnije položaje o kojima smo mislili da ih ne možemo izvesti.

partner joga

Može vježbati svatko

Partner jogu može prakticirati svatko, bez obzira na godine i kondicijsku spremnost. Nije potrebno prethodno iskustvo prakticiranja joge, no svakako je dodatna prednost. Možete je vježbati s prijateljicom, djetetom, ljubavnim partnerom ili potpunim neznancem. Na radionici partner joge sat započinjemo uvodnom meditacijom u paru kojom osvještavamo vlastito tijelo u interakciji s tijelom partnera.

Zatim kroz pažljivo osmišljen i povezan tijek (flow) prolazimo kroz niz asana (položaja) koje se izvode u paru. Fizička dobrobit ovakve prakse je stabilnost u svim asanama te dublje i pravilnije izvođenje svih jogijskih položaja uz podršku partnera. U partner jogi partner nam daje oslonac, pridržava nas kad je potrebno te pruža otpor kako bismo pravilnije izveli položaj i dobili najveće dobrobiti svake asane.

Osjećaj podrške

Fizički kontakt u partner jogi ima i puno dublji učinak jer opuštajuće djeluje na živčani sustav, što nam omogućuje da se brže prepustimo vježbama i svom joga partneru, kako bismo oboje dobili za sebe puno više nego kad jogu prakticiramo samostalno. Možda je upravo to ono što vam treba da biste vratili i osvijestili zaboravljeni osjećaj podrške koju vam može dati druga osoba, bilo da je riječ o ljubavnom partneru, prijateljici ili nekome koga ste tek upoznali.

Provedite kvalitetno vrijeme istražujući sebe u odnosima s drugima i istovremeno se posvetite vježbanju. Riješite se nelagode i straha od bliskosti, dodira, zahtjevnijih položaja poput inverzija, a samom vježbanju dodajte element zabave i igre.

partner jogaUčiteljica joge i coach Jelena Janković u Zagrebu vodi satove partner joge

Više informacija na Facebook stranici Partner Yoga Croatia ili na partneryogacroatia@gmail.com

Pogledajte video partner joge:

Joga u paru koja će vas oduševiti

Jelena Janković

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci