Partner joga - udvoje je ljepše

Vježbati s njim ne znači nužno nabijati loptu na obližnjem nogometnom igralištu ili dizati utege u teretani. Partner joga jedinstven je, zabavan i dinamičan način vježbanja udvoje koji uz sve fizičke blagodati produbljuje intimnost i međusobno povjerenje

Bračni par Marco i Sandra Bianco osnivači su Gaia Yoga škole, prvoga hrvatskog programa obuke za učitelje joge prema visokim međunarodnim standardima Yoga Alliance. Iako njihova romantična priča nije počela na prostirci, zajedničkim vježbanjem joge otkrili su koliko ono pomaže poboljšati međusobnu komunikaciju i otvorenost.

"Ove vježbe pomažu da se opustite i otvorite prema drugima. Važan je i vizualni kontakt među partnerima. Ako jedan od njih ima problema izvesti neku vježbu, pomaže mu drugi. Tako dublje ulazimo u položaj, do same granice mogućnosti gdje bismo se, da vježbamo sami vjerojatno zaustavili. Pokreti tako postaju dublji, ali i sigurniji", objašnjava Sandra Bianco, a njezin suprug Marco dodaje: "Žene su fleksibilnije, imaju prirodno otvorenije kukove i neke položaje lakše izvode. S druge strane, vježbe koje traže izdržljivost i snagu, poput stoja na rukama, lakše izvode muškarci."

Na pitanje pomaže li im joga kada dođe do blokade osjećaja, međusobnog nerazumijevanja i tenzija, odgovaraju: "Svatko ima svoj put rješavanja problema i način rada na sebi. Neki to čine uz pomoć joge, filozofije, meditacije... Joga mi pomaže da u burnoj situaciji prepoznam kada nisam u pravu i da ne optužujem partnera, nego da preuzmem odgovornost za svoje pogreške", objašnjava Sandra. Marco dodaje kako putem joge postajemo svjesniji sebe, upoznamo svoj karakter, način kako reagiramo u određenim situacijama: "Kad ‘vidimo’ sebe, međuljudski su odnosi, kako s partnerom tako i s drugima, potpuno drukčiji."

Partner joga nije rezervirana za zaljubljene,
ona se može izvoditi s prijateljicom, polaznikom istog tečaja ili s djetetom. Kao i u životu, neke je prepreke lakše svladati u dvoje. Uvjerite se u to kad sljedeći put rasprostrete prostirku.

partner joga1. BHUJANGASANA (POLOŽAJ ZMIJE)
Lezite jedan prema drugome i spustite dlanove u ravnini prsnog koša na pod. Priljubite laktove uz tijelo i tako ih držite cijelo vrijeme. Dok na udah polagano podižete gornji dio prsnog koša, opustite mišiće stražnjice i donji dio leđa, a koljena savijte. Nastavite se podizati otvarajući prsni koš, približavajući lopatice, dok laktovi ostaju lagano savijeni.

Ostanite u ovom položaju 3 – 5 udaha i izdaha.

partner joga2. ANJANEYASANA (POLOŽAJ RASTUĆEG MJESECA)
Stanite s partnerom bok uz bok i iskoračite desnom nogom naprijed. Spustite lijevo koljeno na pod, ispružite stopalo i spustite zdjelicu. Na udah spojite dlanove, podignite ruke iznad glave, „otvorite srce“, a zatim na izdah istegnite leđa prema natrag.

Ostanite u ovoj asani 3 – 5 udaha i izdaha, a zatim se na izdah polako vratite i zamijenite stranu.

partner joga3. USTRASANA (DEVA)
Kleknite leđima okrenuti jedno od drugoga, rukama gurnite kukove naprijed. Na udah uvucite lopatice, „otvorite srce“ i podignite pogled, a na izdah zarotirajte prvo desnu ruku u ramenu i spustite je na desnu petu pa isto ponovite s lijevom rukom. Gurnite kukove naprijed i istegnite bedra. Ostanite u ovoj asani 3 – 5 udaha i izdaha. Na udah vratite ruke na bokove, na izdah bradu na prsa pa polako izađite iz položaja, spustite se na koljena i opustite prsni koš.

partner joga4. NAVASANA (POLOŽAJ BRODA)
Sjednite oko metar udaljenosti okrenuti licem jedno prema drugome i uhvatite se za ruke ili zapešća. Spojite stopala, polako istovremeno ispružite noge i postupno pronađite ravnotežu na stražnjici. Izravnajte kralježnicu, izdužite vrat i opustite ramena.

Ostanite u ovom položaju 5 dubokih udaha i izdaha.

5. PASCIMOTTANASANA I partner jogaPURVOTTANASANA
(ZAPADNO I ISTOČNO ISTEZANJE)

Sjednite na pod okrenuti leđima, ispružite noge i zategnite stopala. Na udah podignite ruke i na izdah se spustite u pretklon. Stavite ruke na pod (ili se uhvatite za gležnjeve ili palčeve) i produbite istezanje dok otvarate prsni koš i uvlačite trbuh. Partner neka se ispruži preko vas, tako da ispruženim stopalima dodiruje pod, otvori prsni koš i opusti ruke iza glave. Dišite duboko i opušteno u zajedničkom ritmu, ostanite u položaju 5 dubokih udaha i izdaha pa se zamijenite.

partner joga6. SALAMBA SARVANGASANA (SVIJEĆA S PODRŠKOM)

Lezite, položite deku ili prostirku ispod ramena, vrat i glava ostaju na podu. Ispružite ruke na pod, podignite noge uspravno, a zatim nastavite podizati zdjelicu i torzo dok ne dođu u okomit položaj. Ispružite noge prema stropu, tako da su bedra u liniji s torzom i opustite ramena, vrat i grlo. Partner neka sjedne između vaših ispruženih ruku i izvede položaj lotosa i neka vam pomogne uspraviti kralježnicu, tako da priljubi leđa uz vaša. Dišite duboko i opušteno u zajedničkom ritmu, ostanete u položaju 10 udaha i izdaha, a zatim se zamijenite. Iz položaja se izlazi na izdah: savijte koljena, uprite ispružene ruke o pod i polako spuštajte kralješke na prostirku.

Kristina Ivčić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci