Kako se izvodi chaturanga

Kako otkriti i ispraviti najčešće pogreške u izvođenju chaturange

"Zeznuta mala asana, najčešće utkana u sekvencu vinyase, uglavljena između planka i psa prema gore", tako chaturangu opisuje instruktorica joge Cézanne Colvin. Budući da se kroz nju najčešće "projuri", rijetko imamo priliku fino namjestiti svaki detalj položaja – što je šteta, dodaje, jer riječ je o jednom od temeljnih. Pažljivim pristupom izvođenju chaturange, ističe C. Colvin, jača se gornji i središnji dio tijela te stvaraju temelji za buduće balanse na rukama. Usto, razmotrite koliko pozdrava suncu izvodite – vjerojatno ste u chaturangi mnogo više nego što mislite, stoga je vrijedno da je izvodite kako treba. Ovo je sedam najčešćih pogrešaka koje trebate izbjegavati:

1. Ruke su vam previše naprijed ili unazad – počnite u planku, pazeći da su vam zapešća izravno ispod ramena. No nemojte se odmah spustiti! Prije nego što savijete laktove, lagano se nagnite naprijed (kao da virite s ruba nebodera) tako da se ramena malo pomaknu ispred zapešća. Tada polako savijte laktove i spustite se, zamišljajući da balansirate s lopticama na leđima tako da je cijelo tijelo u ravnoj liniji, a zglobovi ruku završe ispod laktova.

2. Laktovi vam se širechaturanga nije sklek, upozorava C. Colvin. Kako se spuštate iz planka u chaturangu, privucite laktove tijelu (ali opet ne toliko da vam se ramena zaoble prema naprijed) te vrhove laktova usmjerite prema stražnjem dijelu prostirke.

3. Ramena vam se previše spuštaju ili zaobljuju – tako nepotrebno preopterećujete zglobove lakata i zapešća (umjesto da jačate mišiće) te riskirate ozljedu ramena i rotatornih manšeta, stoga je važnije spriječiti da se ramena zaoble nego koliko ćete se nisko spustiti. Najniže što želite ići jest onoliko koliko je dovoljno da su vam ruke savijene pod kutom od 90 stupnjeva, a nadlaktice paralelne s podom. Da biste spriječili zaobljivanje ramena, privucite lopatice unazad i spustite se samo do točke na kojoj imate dovoljno kontrole da se možete otisnuti natrag u plank a da ramena ne propadnu ispod laktova.

4. Glava vam pada – da to spriječite, neka vam drishti (pogled) bude usmjeren lagano prema naprijed umjesto prema dolje. Stražnji dio glave držite u liniji s trticom.

5. Kukovi su vam podignuti previsoko – kako biste to izbjegli, postavite se u plank i pritom budite sigurni da su vam stopala dovoljno daleko da su vam pete iznad nožnih prstiju, a ramena iznad zapešća. Potom uvucite donji dio trbuha izdužujući trticu prema petama. Držeći to, pomaknite ramena prema naprijed i spustite cijelo tijelo održavajući pritom neutralan položaj zdjelice.

6. Noge vam nisu aktivne – to se događa zbog koncentracije na gornji dio tijela, koje onda radi više nego što je potrebno, pa se brzo umorite. Zato angažirajte kvadricepse i odižite bedra od tla dok zatežete pete u smjeru suprotnom od vrha glave – tako će donji dio tijela preuzeti pola posla u chaturangi.

7. Užasavate se chaturange – učinite što god je potrebno da se motivirate na njeno izvođenje – bilo da je posrijedi postavljanje namjere, pjevušenje mantre ili izvođenje neke od alternativa chaturange koja vam više odgovara i sigurnija vam je za izvođenje.

Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci