Kako se izvode asane: Položaj trokuta

Trikonasana, tj. položaj trokuta uči nas kako možemo naći veliku potporu i stabilnost u formi trokuta. Iako udovi ne stoje u simetriji, taj položaj tijela pomaže nam da postignemo veliku stabilnost i ravnotežu

• poboljšava fleksibilnost kralježnice • jača mišiće nogu, koljena, gležnjeve i ruke • poboljšava pokretljivost kukova • pospješuje probavu i cirkulaciju u području zdjelice • pomaže kod anksioznosti, bola u donjem dijelu leđa, ishijalgije

Pokušajte prilikom zadržavanja položaja obratiti pozornost na suptilne pokrete u tijelu prema naprijed, natrag, gore i dolje. Što vam je potrebno da biste održali ravnotežu i osjećali se stabilno i mirno?

Izvođenje:
Iz početnog položaja tadasane (sunožni stav) s udahom raširite noge otprilike za dužinu jedne noge. Bočno raširite ruke i podignite ih u visinu ramena. Desno stopalo usmjerite prema naprijed, a lijevo savite pod kut od 90 stupnjeva. Koljena su ispružena, bedra aktivna. Istežući bočne mišiće trupa, uz izdah pokušajte uhvatiti nožni palac ili dlan postavite na potkoljenicu.

U položaju se zadržite minimalno 5-10 dubokih udaha. Pokušajte osvijestiti sve trokute u položaju te trokute u tijelu (lopatice, sakrum...).
Kada izlazimo iz položaja, uz udah podignemo trup te se uz izdah vratimo u tadasanu pa ponovimo sve na lijevu stranu.

Irena Bartolec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci