Kako odabrati instruktora joge?

Odlučili ste krenuti na jogu, volja je tu, no niste sigurni kako odabrati centar u kome ćete vježbati? Osim lokacije i termina, trebali biste ponajprije obratiti pozornost na odabir učitelja i njegovu stručnost

Briga o tijelu naša je vlastita odgovornost, kao i odabir onih kojima ćemo pokloniti povjerenje. Pogotovo kad se radi o vježbanju joge.

Joga je, naime, disciplina koja zahtijeva mnogo predanosti, učenja i rada. Kad ste stvarno posvećeni toj disciplini samorazvoja, ona postaje nedjeljiv dio vašeg života. Polako se uvlači u svaku stanicu i drastično mijenja način života i životne navike, tjera vas da učite, proširujete horizonte i postanete doživotni student.

Zbog svega toga odluka da se postane instruktor joge nije laka - to je put koji zahtijeva mnogo učenja, usavršavanja, poniznosti i predanosti. Stoga je usprkos velikoj popularnosti joge instruktora koji su stručni, ali i istinski posvećeni jogi zapravo vrlo malo.

Evo nekoliko naputaka koji vam mogu pomoći pri odabiru kvalificiranog instruktora i učiniti satove joge lijepim iskustvom:

1. Rad s tuđim tijelom i neposredno sudjelovanje u procesima kroz koje tijelo i duh prolaze na satovima joge traži mnogo učiteljeva razumijevanja, poštovanja i predanosti. Nije dovoljno da instruktor zna napraviti asanu i izgleda kao s naslovnice nekog časopisa, već da razumije položaj s anatomskog, fiziološkog i suptilnog aspekta te ga je sposoban prilagoditi vašim potrebama.

2. Raspitajte se o edukaciji instruktora
, diplomama i tečajevima na kojima se usavršavao. S popularizacijom joge pojavio se i val ljudi koji drže satove jer je to trenutačno ‘in’ i dobar je dodatni izvor zarade. Ne idite na satove kod nekoga tko nema nikakav certifikat.

Sve je više tečajeva za instruktore joge koji izdaju certifikate koje odobrava Yoga Alliance. Tečaj od 200 sati minimum je koji bi instruktor trebao položiti, no kako su standardi tih tečajeva vrlo niski (npr. u kurikulumu je predviđeno samo 20 sati anatomije i fiziologije te 25 sati metodologije podučavanja), potrebno je još mnogo stručnih edukacijskih tečajeva. Najbolje bi bilo pronaći iskusnog instruktora s položenim tečajem od 500 sati.

3. Sat joge trebao bi biti prilagođen učenicima koji ga pohađaju, a ne demonstracija instruktorovih vještina.

4. Joga liječi, no ne dopuštajte da se instruktori upleću i mijenjaju odluke vaših specijalista. Ako postoje lokomotorna ili fiziološka ograničenja, recite to svom instruktoru, budite sigurni da ih je razumio i da je prilagodio program.

5. Prije nego što krenete na prvi sat, informirajte se o vrstama joge koje se nude i odaberite onu koja najviše odgovara vašim potrebama. Odabrati grupu samo zbog odgovarajućeg termina nije najbolje rješenje.

6. Mnogi instruktori koriste manualne asistencije, no ako vam tjelesni kontakt iz bilo kojeg razloga ne odgovara ili vam nije ugodan, slobodno recite instruktoru. Za asistencije vrijedi pravilo: ‘Ako je bolno i neugodno, najčešće nije dobro’.

7. Ako u nekim pozama osjećate intenzivnu bol u npr. koljenima ili leđima, obavezno razgovarajte s instruktorom.

8. Provjerite je li djelatnost centra registrirana.
Jeftine i nestručne varijante na kraju koštaju mnogo više.

9. I na kraju, bitno je da se osjećate ugodno na satu
i da ste ”kliknuli” s instruktorom - da vam godi njegova energija i intenzitet vježbanja.

 

Irena Bartolec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci