Jogom protiv bolova u leđima

Zbog previše sjedenja, bol u leđima postala nam je dio svakodnevice. Prema istraživanjima, svaki treći 30-godišnjak i svaki 40-godišnjak ima povremene tegobe s leđima. Učiteljica joge Irena Bartolec savjetuje da si pomognete sljedećim vježbama

Uzroci bolova u leđima su razni: poremećaji lokomotornog sustava, neurološki poremećaji, refleksni simptom bolesti unutarnjih organa, prolapsi diskova, puno sjedenja, manjak kretanja, neudoban ležaj, spuštena stopala, kronična napetost, prekomjerna težina, nepravilno držanje... Najčešći oblici bolova u leđima koji muče sve mlađu populaciju su:

  • Križobolja (syndroma lumbosacrale), koju karakterizira bol u donjem, lumbalnom dijelu leđa.
  • Lumbago, koji označava naglu bol u leđima prilikom nezgodne kretnje, trzaja, naglog dizanja teškog tereta i stvara osjećaj kao da nas je nešto presjeklo.
  • Lumboishialgija, bol koja počinje u leđima i širi se duž noge, često izazivajući osjećaj trnjenja, slabosti u mišićima noge i slično.

Masaže, akupunktura i refleksoterapija mogu biti od velike pomoći kod boli u leđima, a svakodnevnim vježbanjem samo nekoliko jednostavnih vježbi joge možemo sačuvati zdravlje i pokretljivost kralješnice te dugoročno riješiti problem bolova.

irena jogaU jogi, kralješnicu nazivaju brahma danda, što u doslovnom prijevodu znači "hodajući Božji štap". Sam naziv odaje važnost koja se pridaje tom dijelu tijela. Kako predstavlja kanal kojim prolazi dio našeg živčanog sustava i odgovorna je za pravilnu posturu tijela, važno je da je održavamo zdravom, snažnom i fleksibilnom. Zdravlje kralješnice znatno utječe na zdravstveno stanje cijelog organizma.

1. asana, mačka: Iz početnog položaja na sve četiri, uz udah uvijemo leđa prema dolje i pogledamo u vrh nosa, a s izdahom izvijemo leđa gore (kao mačka kad se nakostriješi) i pokušamo aktivirati trbušne mišiće. Vježbu ponovimo 10-20 puta.

irena joga2. asana, pas koji gleda dolje: Početni položaj je na sve četiri, uz izdah podignemo kukove visoko u zrak, izravnamo leđa i pokušamo sjednu kost zarotirati visoko prema stropu, ispružimo koljena i pustimo pete da potonu prema podu. Pokušamo odmaknuti ramena od ušiju, opustimo glavu i vrat.

Naglasak u ovoj asani je na izravnavanju leđa, ako pete ne dotiču pod, ne brinite se, bitno je da su leđa izdužena. Zadržimo se u položaju 10-20 dubokih udisaja i izdisaja.

3. asana, jednostavna torzija kralješnice: Legnemo na leđa, savijemo koljena, stopala oslonimo na pod u širini kukova, raširimo ruke u visini ramena, uz izdah spustimo koljena u stranu, glavu okrenemo za suprotnim ramenom, uz udah vratimo koljena u sredinu i s novim izdahom spustimo ih u drugu stranu te okrenemo glavu. Vježbu ponovimo 10-20 puta.

irena joga4. asana, kobra: Legnemo na trbuh, oslonimo se na dlanove koji su položeni pokraj grudi, laktovi su pod 90; uz udah odignemo prsni koš od poda i pokušamo otvoriti prsnu kost, koja sa svakim udahom putuje prema gore i naprijed. Laktovi ostaju savijeni. Zadržimo se u položaju 10-15 udisaja te se uz izdah spustimo u početni položaj. Ponovimo nekoliko puta.

5. asana, položaj djeteta: Sjednemo na pete, čelo spustimo na pod, ruke ispružimo pokraj tijela ili iznad glave te ostanemo u položaju duboko i mirno dišući koliko god nam je ugodno.

Irena Bartolec, učiteljica joge i vlasnica studija Bodyelement

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci