Jogom otvorite srčanu čakru

Svatko je barem jednom u životu doživio snažnu emotivnu bol, osjećaj duboke tuge, gubitka, napuštenosti – većini od nas barem jednom je slomljeno srce. Bolna iskustva čine nas opreznima. Oko svoje osjetljive nutrine stvaramo oklop, gradimo zidove i gotovo nesvjesno nastojimo učiniti sve kako bismo se zaštitili. Štiteći se, istovremeno se zatvaramo novim iskustvima, ponekad usporavamo iscjeljujuće procese i na neki način postajemo zatočenici svojih bolnih iskustava i strahova. Otvorite srce da biste osjetili kako u njemu živi bezgranična ljubav!

Otvorite srce

Srce se uvijek smatralo središtem osjećaja, središtem ljubavi. Novija su istraživanja pokazala da u srcu postoji čak i više električnih impulsa nego u mozgu, kako se dosad mislilo. To naglašava važnost ne samo „fizičkog“ srca nego i onog mističnog, unutarnjeg srca u suptilnom tijelu, ondje gdje se nalazi anahata čakra.

Anahata na sanskrtu znači: neozlijeđena. To nas podsjeća da ispod svih naših boli i tuga, ispod mogućih krhotina našeg emotivnog srca koje pokušavamo zaštititi, sačuvati i pokrpati, ispod svih tužnih osobnih priča postoji cjelovitost, bezgranična ljubav i nepresušni izvor suosjećanja – stvarno srce koje se ne može slomiti, može samo emanirati našu istinsku ljubavnu prirodu.

Srčana čakra je mjesto spajanja. Ispod nje su tri čakre, energetska središta koja su povezana s našim fizičkim postojanjem i snalaženjem u svijetu. Prve tri čakre, u dnu zdjelice, u području ispod pupka i solarnog pleskusa povezane su s nagonom za opstankom, nagonom za užitkom i stvaranjem te sa snagom volje. Gornje tri čakre, u području grla, između obrva i na vrhu glave povezane su s našim duhovnim razvojem. One znače istinu i sposobnost uvida. Srčana je čakra točno u sredini. Ona simbolički povezuje svijet tvari i svijet duha. A to se povezivanje događa kroz ljubav!

Kroz srčanu čakru možemo povezati tijelo i duh u skladnu cjelinu, učvrstiti osjećaj unutarnjeg mira i sreće. Kad osiguramo pravilan protok energije tim suptilnim središtem tijela, bolje ćemo prepoznati snagu ljubavi u svom životu, dopustiti joj da nas vodi.

Tijelo otkriva osjećaje

Držanje tijela uvijek otkriva naše osjećaje. Kad pažljivije promatramo ljude oko sebe i kad pokušamo osvijestiti svoje vlastito držanje, lako ćemo uočiti kad je tijelo u obrambenom položaju. Podignuta ramena, trup nagnut prema naprijed, ruke prekrižene ispred tijela znak su da se štitimo i pritom zatvaramo srce. Kad smo tužni, razočarani, prestrašeni ili zabrinuti, držanjem tijela nesvjesno štitimo svoje srce, ali istovremeno, nehotice, u sebi na taj način podržavamo osjećaj skučenosti, tjeskobe i bezizlaznosti.

Kad tijelo ima takav položaj, naše srce jednostavno nema mjesta – ni da proživi tugu ni da ponovo osjeti radost. Baš kao što tijelo svojim držanjem, energijom i zdravljem odražava stanje naših osjećaja, tako i sve što činimo na fizičkoj razini, s tijelom, utječe na naše osjećaje. Vježbanjem joga asana koje otvaraju srce možemo iscijeliti bolno srce, ojačati ga, utješiti i ohrabriti ga te podsjetiti se da ispod svega što ga opterećuje, žalosti i straši postoji bezgranična ljubav.

Vraćanje vjere u ljubav

Čak i oni kojima joga nije bliska mogu imati koristi od svake vježbe koja otvara prsni koš. Iskušajte i gurnite ramena i lopatice unatrag – činite li to redovito, težina, muka i bol zbog neke situacije mogli bi se vrlo brzo umanjiti. Ovakve vježbe nećete naći samo u jogi, nego i u drugim vrstama vježbanja, primjerice pilatesu.

Ako patite, asane koje otvaraju srce podsjetit će vas da suosjećanjem i nježnošću prema sebi možete utješiti svoje čitavo biće. Iz tog suosjećanja idući će korak biti ponovno buđenje vjere u ljubav, jačanje ljubavi prema samom sebi. Samoljublje je osnovni oblik ljubavi iz kojeg proizlazi osjećaj samopoštovanja, sigurnosti u sebe. Iz te stabilne polazišne točke možemo voljeti druge.

A ta će ljubav polako preobražavati svaku bol u snagu – jer svaki je osjećaj samo jedna vrsta energije, a energiju možemo transformirati. Biser u školjki nastaje na mjestu gdje je nježno tkivo školjke bilo povrijeđeno, pa tako i naše slomljeno srce može zacijeliti kako bi stvorilo prekrasne bisere ljubavi.

Kad srce vodi

Ne morate imati slomljeno srce da biste se podsjetili na važnost hrabrog i otvorenog srca. Možda ste jedna od onih osoba koju kroz život vodi glava i razum. U tome nema ništa loše, ali dobro je održati povezanost sa srcem koja će vas podsjećati na ono što je uistinu bitno. No, ako ste izgubili tu poveznicu, možete sami sebe odvojiti od tijela i osjećaja.

U suvremenom svijetu stresa, žurbe i natjecanja to nije rijetka pojava. Ako ste zapostavili svoju srčanu čakru, izgubit ćete sposobnost opraštanja, nećete biti suosjećajni, možete se osjećati usamljeno ili biti sramežljivi. Tada se dobro podsjetiti beskonačnog izvora ljubavi koji nam je svima na raspolaganju – u našoj srčanoj čakri. Kad srce vodi, stvaramo s lakoćom, uživamo u svakom trenutku, s povjerenjem u sebe i u život. Kad srce vodi, volimo sami sebe i primjećujemo da lakše privlačimo ljubav drugih u svoj život.

Kad čakra previše radi

Ako je vaša srčana čakra prenaglašena, što se može naslutiti ako ste previše ovisni o drugima, posesivni ili ljubomorni, vježbanje vam može pomoći da se vratite u ravnotežu.

Element srčane čakre je zrak, što znači da je za održavanje protočnosti važno kako dišemo. Sve tehnike disanja bit će izrazito korisne, pa već i svjesno disanje dubokim, punim udahom. Ako poznajete i neke druge tehnike disanja poput naizmjeničnog disanja – anuloma vilome ili utješnog bhramari daha (pogledajte okvir na prethodnoj stranici), dišite i osvježite svoje srce! Više prane će povećati vašu vitalnost, otvoriti srce i obnoviti vašu vjeru u ljubav.

Potrebno je riskirati

Asane koje otvaraju srce traže hrabrost. Potrebno je otvoriti osjetljivi prednji dio tijela, izložiti se mogućim opasnostima, riskirati. A svaki rizik zahtijeva hrabrost, povjerenje i spremnost da se predamo, prepustimo tokovima života. Kad je tijelo stisnuto, a u srcu prevladava osjećaj straha, sputanosti ili bol, treba napraviti mjesta za ljubav. Otvaranjem tijela naginjanjem unatrag, otvaramo srce. Simbolički biramo ljubav koja će rastjerati strahove.

Prilikom izvođenja položaja s pregibom prema natrag budite oprezni. Ako imate česte bolove ili ozlijeđen donji dio leđa, potrebno se najprije zagrijati s nekoliko pozdrava suncu. Prije nego što se nagnete unatrag, obavezno s udahom izdužite kralježnicu kao da vas netko vuče kroz vrh glave, a tek onda, s izdahom, otvarajte srce i pregibajte tijelo unatrag.

Osvijestite osjete u donjem dijelu leđa i prilagodite dubinu pregiba onome što osjećate u leđima. Usredotočite se na otvaranje srca. Sa svakim udahom osjetite širenje prsnog koša i otvaranje srca. Osjetit ćete kako vas polako preplavljuje duboki osjećaj mira i radosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci