Joga ženskog roda

Isprobajte šest vježbi za žensko reproduktivno zdravlje koje potiču i seksualnu energiju

Položaj božice

irena bartolecSjednite, uspravite kralježnicu, savijte koljena i spojite tabane. Uhvatite se za vrhove nožnih prstiju i pete približite pubičnoj kosti. Vanjski rub stopala neka vam ostane na podu. Udahnite, istegnite kralježnicu, istežite unutarnji dio bedra tako da koljenima pokušate dotaknuti pod. Duboko dišite pri izvođenju ove vježbe koja traje minimalno 30 sekundi.

Vježba je namijenjena ženama svih dobi. Jača maternicu i otklanja tegobe u menstrualnom ciklusu poput grčeva, obilnih krvarenja i nadutosti.

Duboki pretklon

jogaStanite uspravno, stopala neka budu u širini kukova. Izravnajte koljena. Pri udahu raširite ruke tako da osjetite istezanje u predjelu struka i prsnog koša, a pri izdahu napravite duboki pretklon i uhvatite se za laktove. Zatim opustite trup i kralježnicu. Zadržite se u tom položaju 30 – 60 sekundi. Izbjegavajte ovu vježbu ako imate visok krvni tlak.

Smiruje um i grčeve u želucu, učvršćuje maternicu, snižava krvni tlak, djeluje kod glavobolja, potiče cirkulaciju u pelvisu.

Polumjesec

jogaStanite i spojite stopala. Iskoračite desnom nogom tako da su stopala malo šire od kukova. Desno stopalo zarotirajte za 90 stupnjeva prema van. Savijte desno koljeno i prenesite težinu na desnu nogu. Desni dlan postavite na pod otprilike 20 cm ispred desnog stopala. Podignite lijevu nogu od poda. Ispružite koljena desne i lijeve noge te lijevu nogu postavite paralelno s podom. Istegnite lijevu ruku, a ramena postavite u liniju. Zdjelicu i prsni koš rotirajte prema stropu. Gledajte prema naprijed. Zadržite se u položaju 15 sekundi.

Vježba smanjuje obilna menstrualna krvarenja i umanjuje grčeve povezane s endometriozom.

Svijeća

jogaLezite na leđa, ispružite ruke pored tijela. Pri izdahu savijte koljena, podignite kukove od poda i postavite dlanove na lumbalni dio kralježnice. Polako ispružite noge u okomit položaj. Kukovi su paralelno s ramenima, a laktovi što bliže jedan drugome. Dišite duboko i zadržite se u položaju do tri minute.
Izbjegavajte ovu vježbu tijekom menstruacije te ako imate problema s kralježnicom i visok krvni tlak.

Ova vježba dovodi svježu krv obogaćenu kisikom u štitnjaču i usklađuje njezin rad.

Plug

jogaLezite na leđa, ispružite ruke pored tijela. S izdahom savijte koljena, podignite kukove i postavite dlanove na lumbalni dio kralježnice. Udahnite i sa sljedećim izdahom polagano spustite stopala na pod iza glave. Nastojte zadržati kralježnicu uspravnu. Bedrene mišiće udaljite što više od lica. Približite prsnu kost bradi tako da vrat ostane opušten. Zadržite se u ovom položaju nekoliko minuta. Izbjegavajte ovu vježbu ako imate problema s vratom i tijekom menstruacije.

Vježba balansira endokrinološki sustav, pruža osjećaj duboke relaksacije i smanjuje tjeskobu.

Položaj za opuštanje

jogaLezite na leđa, a stražnjicu priljubite uza zid dok su koljena položena na prsima. Zatim ispružite noge uspravno na zid. Ruke su ispružene pokraj tijela ili raširene u razini ramena, a dlanove okrenite prema gore. Zatvorite oči, opustite se, dišite duboko i ostanite u položaju minimalno pet minuta.

Ova vježba opušta umorne i natečene noge, sprječava probleme s venama i kapilarama, umanjuje bolove u donjem dijelu leđa, potiče cirkulaciju u zdjelici i balansira endokrini sustav.

Irena Bartolec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci