Joga za osobe oštećena sluha

‘Yoga za gluhe - hearing loss yoga’ osmišljena je s ciljem poboljšanja kvalitete života gluhih i gluhonijemih osoba i prilika da se one pridruže prilagođenoj yogi koja objašnjava stari klasičan sustav pristupanja umu, duhu i tijelu. Satovi se održavaju utorkom i četvrtkom od 18.30 do 20 sati u Ilici 43/1u Zagrebu (dvorišna zgrada) u Yoga&Art studiju Lotos

Program joge za osobe oštećenog sluha pokrenula je Iva Mihanović koja se jogom bavi desetak godina. Edukaciju za joga učitelja započela je 2012. godine u Zagrebu, da bi je 2018. godine nastavila u New Yorku, te se i dalje usavršava. Potaknuta osobnim iskustvom i gubitkom sluha od 84 posto, odlučila je promijeniti pristup podučavanja joge i prilagoditi osobama drugačijih potreba. Velika joj je želja prenijeti svoje iskustvo i pomoći onima koji do sada nisu imali tu predivnu priliku i upoznati se sa joga praksom.

Program joga za gluhe - hearing loss yoga sat u potpunosti je prilagođen i dostupan svakome, od početnih do naprednih polaznika. Stil joge koji se podučava zove se Dharma yoga i bavi se klasičnim sustavom joge (vježbanjem) i pristupom tijelu u svrhu samoiscjeljenja. Sat se sastoji od asana (položaja tijela) , tehnika disanja (pranayama i kriya), opuštanja (joga nidra) i meditacije (koncentracije).

Joga je drevno i predivno znanje koje je namjenjeno svakome. Pristup vježbanju može biti grupni ili individualan. Svaka osoba prolazeći kroz praksku joge otkrije nešto novo o sebi, pa je put promjene i napretka drugačiji za svakog pojedinca.

Sve dobrobiti joge

Prakticiranjem joge razvijaju se uspavane psihofizičke funkcije, smiruje se živčani sustav, te postepeno iscjeljuje cijeli organizam i um. Postiže se bolji balans u svakodnevnom zivotu u svim njegovim aspektima i djelovanjima. Joga pomaže i potiče bolju koncentraciju, krvotok i rad probavnog sustava, te se pokazala kao vrlo učinkovit način za borbu protiv depresije.

Stil Dharma yoge nazvan je po velikom učitelju današnjice Sri Dharma Mittri, učenik Yogi Gupte koji je bio jedan od prvih zagovornika sirovojedstva i veganstva na zapadu. Podučavanjem je širio Hatha Yogu i vedsku filozofiju krajem prošlog stoljeća u Americi. Sri Dharma MIttra osnovao je svoj centar za jogu u New Yorku prije 50 godina, gdje jos uvijek podučava u svojoj 80-toj godini żivota i središte je Dharma yoge današnjice. Dharma yoga danas je popularna širom svijeta, a u Hrvatskoj je prisutna od 2009. godine.

Svi zaintersirani za program joge mogu osobno kontaktirati učiteljicu Ivu putem e-maila: ivamihanovic@gmail.com

Termini joge za gluhe i nagluhe održavanju se utorkom i četvrtkom u 18.30- 20 sati u Ilici 43/1 (dvorišna zgrada) u Yoga&Art studio Lotos.

Fotografija: Anupam Mahapatra, Unsplash

www.yogaartlotos.com

Facebook: https://www.facebook…­uhe-288743308460298/

https://www.facebook…­/yogaartstudiolotos/

Pripremila Snježana Krčmar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci