Joga za djecu: Podrška za sretnije sutra

Svjesnost o sebi, vlastitim osjećajima i onome iznutra što nas pokreće počinjemo učiti u ranoj dobi. Joga djeci pomaže da nauče kako se povezati sa sobom na nježan i podržavajuć način. Učiteljica dječje joge Lana Presečki otkriva dobrobiti i iznenađujuća saznanja iz svoje prakse s najmlađima

Dječji mozak prestimuliran, tijelo bez dovoljno pokreta

Biti dijete u 21. stoljeću nije nimalo lako: preopterećeni vanjskim podražajima, stalno bombardirani senzacijama, ekranima i umjetnim svjetlima, današnja djeca odrastaju pokušavajući uhvatiti sve te silne informacije i pospremiti ih unutar svojih iskustava te na temelju toga izgraditi svoju osobnost.

I dok je dječji mozak prestimuliran, tijelo ne dobiva ni približno dovoljno nužnog pokreta – a svi znamo da dijete treba trčati, igrati se, skakati, penjati... Zbog svega toga postoji realna opasnost da dijete izgubi ono najnužnije: kontakt sa samim sobom.

Djeci treba igra, a ne sport!

Ozbiljan međugeneracijski rascjep

Učiti jogu i relaksaciju znači učiti kako biti sretna osoba, a djeci i tinejdžerima danas je to potrebno više nego ikad. Dijete nitko više ne pita: „Što želiš od života?“ i „Kakve odnose želiš izgraditi?“, a bez tih pitanja teško odrastemo u kvalitetnu osobu.

Pogotovo u vremenu kad više ni roditelji ne razumiju najbolje svoju djecu i kad postoji ozbiljan međugeneracijski rascjep... Dječja joga jedan je od najsigurnijih načina prevencije nesretnih odraslih.

joga za djecuLana Presečki na satu joge sa svojim kćerima, 9-godišnjom Lindom i 7-godišnjakinjama Martom i Mirnom

Vježbanje joge u školama i vrtićima

Postoji mnogo istraživanja koja govore u prilog jogi za djecu, vježbanju joge u školama i vrtićima. Moderne škole u svijetu uvele su meditaciju u redovni raspored i primjećuju znatno smanjenje agresije među učenicima, kao i puno bolje ocjene i općenito rezultate, čak i sportske. Izuzetno uspješnu metodu MindUP u američkim, britanskim i kanadskim školama provodi fondacija na čijem je čelu holivudska glumica Goldie Hawn.

Ta metoda koristi najsuvremenije spoznaje o ljudskome mozgu i alate za kontrolu stresa i postizanje većeg zadovoljstva životom. Moja najveća želja je da se nešto slično dogodi i u našim školama jer rezultati svih ustanova koje su iskušale bilo kakvu metodu joge i meditacije pokazuju da je to najbolji, najjednostavniji, a i daleko najjeftiniji put do sretnije, mirnije i uspješnije djece koja odrastaju u kvalitetne ljude.

Potpora za rast

Djeca na preveliku stimulaciju raznim podražajima odgovaraju ili agresijom ili povlačenjem, pa treba osjetiti svako dijete i pristupiti mu upravo onako kako je njemu potrebno da bi se oslobodilo. Djeca oko sebe grade zidove kako bi se zaštitila, a mi im trebamo dati da osjete sigurnost i potporu kako bi mogla izaći iz svojih bedema.

Moj prvi i najvažniji zadatak kao učiteljice joge jest osigurati nenatjecateljsku, prijateljsku atmosferu u kojoj svi mogu i žele sudjelovati. Kada to postignemo, spontano se dogodi magija.

Kako izgleda sat?

Na satovima radimo jednostavne vježbice: npr. zatvorimo oči i osjetimo što dolazi iz nutrine bića. Djeca tako shvate da se život stvara unutra, iznutra. Srce koje kuca, pluća koja nose dah... Tada shvate koliko su emocije neraskidivo povezane s unutarnjim tjelesnim procesima. Uznemirujuća emocija ubrzat će dah i učiniti nas još nervoznijima. S druge strane, dah će nam poslužiti kao alat da se umirimo.

Kad smo sretni, naše cijelo tijelo je u ravnoteži – i to djeca osjete kad osvijeste svoju unutrašnjost. Zbog jogijskih položaja osjećaju se snažnijima i gipkijima, a dahom mogu kontrolirati emocije – to su zapravo svi alati koji su im potrebni za sretan život, a rezultati su nevjerojatni.

Joga je dobra za svu djecu. Čak i onu djecu koja se bave natjecateljskim sportovima jer djeluje kao sjajna protuteža i vodi prema postizanju unutarnje ­ravnoteže.

joga za djecu

Nošenje sa stresom

Djeca su intuitivna i sva duhovna znanja koja su im potrebna ona već zapravo imaju duboko unutar sebe. Društvo je ono što remeti naš odnos sa samima sobom jer odrasli ne vjeruju dječjoj intuiciji i ne priznaju je – i to je strašna nepravda.

Svakodnevni stres koji djeca doživljavaju nama je odraslima donekle i nepoznat jer dosad nismo imali ovakve uvjete za odrastanje: previše svega, dostupnost svih informacija, bombardiranje sa svih strana, društvene mreže i nove načine kojima propaganda prodaje djeci nepotrebne stvari...

Dijete je neiscrpno vrelo ljubavi i sreće

Stoga je današnjoj djeci odrastanje mnogo stresnije nego što je bilo nama i moramo to uzeti u obzir i iskoristiti alate koje imamo da bismo ih učinili mirnima i sretnima. Joga i meditacija drevni su alati koji djeluju već tisućama godina, ali nikad nam nisu bili toliko potrebni kao danas da bismo sačuvali zdravlje, a ne samo sreću.

Ono što sam naučila iz svoje prakse jest da u svakom djetetu postoji bezgraničan potencijal i u svakom je djetetu neiscrpno vrelo ljubavi, sreće, veselja, radosti koje želi dijeliti sa svijetom. Nema većeg užitka nego to promatrati.

Autorica teksta Lana Presečki učiteljica je joge, a satove za mame i bebe održava u zagrebačkom studiju OM. Vježbe za mame prilagođene su ženama koje su nedavno rodile. Više informacija o programu potražite na www.om.com.hr

Lana Presečki

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci