Jin joga - njegovanje ženskog principa

Revitalizacija tijela i umirenje živčanog sustava ono je što treba suvremenom čovjeku. Jin joga tijelu daje mekoću, protočnost i buđenje intuicije, a relaksacijom se otpuštaju blokirane emocije iz tijela

Suptilan meditativni stil

Jin joga je suptilan meditativni stil koji objedinjuje aspekte hatha joge, koncept meridijana iz kineske medicine, taoističke filozofije i budističkih tehnika meditacije. Za ovaj je stil specifično da se položaji zadržavaju dulje (2 - 5 minuta), mišići se ne aktiviraju (što je slučaj s dinamičnijim stilovima), nego opuštaju, tako da je relaksacija u svakom od položaja osnova jin prakse. S ovim stilom joge upoznaje nas učiteljica jin joge Marija Milićević.

Jin i jang su dvije sasvim suprotne, ali neraskidive snage. Jin je ženski princip koji predstavlja noć, tišinu, mekoću, mirovanje a jang je muški princip koji se odnosi na svjetlost, dominaciju, stvaranje. Ovi taoistički simboli trebaju biti u svemu uravnoteženi, pa tako i u ljudskom tijelu. Kad prevladava jang energija, tada je prenaglašena aktivnost i nedostaje prakticiranje relaksacije. A jin joga upravo se zasniva na opuštanju. U tjelesnom smislu mišići su jang element, a vezivna tkiva su jin element.

Stvara li jin joga oazu za postizanje ravnoteže između jina i janga, između naših suprotnosti?
Svakako. Svi mi, u ritmu današnjeg življenja, neminovno iscrpljujemo svoje jang elemente. Mnogo je onoga što moramo, dinamike, aktivnosti i kretanja. Na jin jogi zastajemo, usporavamo, usmjeravamo pozornost na unutrašnjost i dopuštamo sebi da samo budemo. Tada nije potrebno djelovanje, nego samo bivanje i prihvaćanje onoga što jest u tom trenutku.

Iz tog razloga i asane u jin jogi podrazumijevaju dulje zadržavanje u položajima u kojima težimo opuštanju. Na taj način ne djelujemo samo na mišiće nego i na vezivna tkiva, dakle na ligamente, tetive, kosti, zglobove i fascije. Opuštanjem prodiremo u dublje slojeve svog tijela. Tako se poboljšava protok krvi, fleksibilnost cijelog tijela te se jačaju kosti.

Kako je današnji čovjek otuđen od svoje jin energije, mislim da, bez obzira na spol, svi imamo potrebu opustiti se i maziti svoje tijelo, a to dobivamo jin jogom. Prirodno fleksibilnim ljudima tjelesni aspekt jin prakse može biti neizazovan jer neće osjetiti fizički napor prilikom ostanka u položaju, ali im može biti izazovno da se fokusiraju. Bez meditativnog aspekta ne možemo govoriti o jin jogi. Osobe koje se malo kreću ili pak one koje su vrlo aktivne i dinamične smatraju ovaj stil vrlo izazovnim jer se trebaju usredotočiti na prisutnost u mirovanju, a ne u dinamici i pokretu. Jednom tjedno bilo bi poželjno prakticiranje ovog stila uz neku drugu vrstu jang aktivnosti.

Mislim da je jin joga sjajna za osobe koje su vrlo aktivne i dinamične, kojima je teško zaustaviti se u vrtlogu svakodnevnih aktivnosti. Ovom praksom zaista mogu nahraniti svoje biće sobom. Svakako, za mene je jin joga neka vrsta tjelesne terapije, kad ne moram sve umno razumjeti, već dopuštam tijelu da samo procesira, bez uplitanja glave. To je slušanje, vrlo intuitivno i mekano slušanje sebe, i dopuštanje i grljenje svega što dolazi. Naučila me da volim sebe.

Kada je pravi trenutak za jin jogu? Ima li učinka ako je prakticiramo kad se poremeti naša psihofizička ravnoteža ili trebamo vježbati kontinuirano, u svrhu prevencije?
Pravi trenutak je onda kad poželimo usporiti, zaustaviti se i vidjeti sebe iznutra, bez ikakvih dodataka. Kad su stvari u nama uzburkane, jin praksa može nam biti vrlo zahtjevna, ne u tjelesnom smislu, nego u smislu fokusa – misli nam lutaju, ne slušaju… Kad smo, pak, uravnoteženi iznutra, jin jogom produbljujemo svoje iskustvo, proširujemo se i otvaramo. Možemo prihvatiti sve ono što u tjelesnom smislu dolazi i prolazi kroz naše tijelo.

Primjećujete li tijekom vremena promjene u radu s vježbačima, ali i u odnosu prema samoj sebi kao učitelju? Što satovi jin joge donose vašim učenicima?
To je stil koji najčešće ne privuče čovjeka na prvu, a ako se dogodi ljubav na prvi pogled, to je onda zaista Ljubav. Vježbači koji dolaze na satove jin joge su mekani, željni samospoznaje i svoje istinske suštine. Iako to možda nije vidljivo na početku, s praksom se otvara. Neizmjerna je zahvalnost i razmjena energije na satovima. Osobno sam dobila  mnogo bolje uvide o ljudskom tijelu kao cjelini u kojoj nema razdvajanja. Sve smo to mi, i ono što nam se sviđa, i ono što nam se ne sviđa.

Pažljivo i polako

Tempo jin joge vrlo je spor, pažljivo se ulazi, a još pažljivije izlazi iz položaja. Koriste se i razna joga pomagala, poput ciglica i jastučića, kako bi se iskoristio učinak gravitacije i dublje opustilo tijelo.

Dinamični stilovi joge (vinyasa flow, ashtanga) tijelu, prije svega, daju snagu, čvrstoću i fleksibilnost. Jin joga, pak, umiruje živčani sustav, poboljšava koncentraciju. Ovaj je stil joge usmjeren na zdjelicu, kukove, donji dio leđa i unutarnju stranu bedara. Pozornost se usmjerava na dah, njegovo praćenje i svijest o energetskim strujanjima u tijelu, što omogućuje potpuno opuštanje svih energetskih blokada i napetosti u zglobovima i mišićima. Poslije vježbanja jin joge vrlo smo mekani i bliski sa sobom. Iako jin joga potiče i simbolizira žensku energiju, ona nije namijenjena samo ženama jer svatko od nas ima svoju jin i jang stranu osobnosti i trebamo njegovati obje.

Vježbe

jin joga 4Položaj zmaja

Položaj zmaja

Ova asana otvara područje prepona. Kad se prsni koš podiže prema gore, nastaje kompresija u kukovima i lumbalnom dijelu leđa. Stimulira se područje trbuha, konkretno slezene. Dopuštamo da se kukovi opuštaju u položaju i slobodno pronalaze put k zemlji, bez ikakvog forsiranja.
Vrijeme zadržavanja u položaju: 2 - 5 minuta.

Izvođenje: Kleknite četveronoške pa zakoračite jednom nogom naprijed i stavite stopalo između dlanova. Lijevu nogu istegnite unatrag koliko god možete i ispružite stopalo. Stisnite koljeno prednje noge prema naprijed, iznad nožnih prstiju. Ako se osjećate stabilno, udahnite. Dok udišete, podignite trup i stavite dlanove na koljeno. Ako se i dalje osjećate stabilno, stavite lijevu ruku iza leđa i uhvatite desni lakat.

jin joga 2Zmaj s uvijanjem

Položaj zmaja s uvijanjem

Ovaj se položaj nadovezuje na prethodni položaj zmaja. Iz njega se ulazi u torziju koja je odlična za detoksikaciju i rad probavnog sustava. Vrlo je intenzivna za kukove, prepone i kralježnicu.
Vrijeme zadržavanja u položaju: 2 - 5 minuta.

Izvođenje: Iz položaja zmaja lijevi dlan spustite na pod, desno stopalo okrenite na vanjski rub i desnim dlanom gurnite koljeno ustranu. Dok udišete, izdužite se, a dok izdišete, otvorite prsni koš i bradu okrenite prema desnom ramenu.

jin joga 3Vezica za cipele

Vezica za cipele

Ovo je intenzivna asana za otvaranje kukova, kao i za dekompresiju kralježnice ako se gornjim dijelom tijela naginjemo prema naprijed, k podu. Jedna od najčešćih varijacija ove asane za ljude koji nisu jako otvoreni u kukovima, je pružanje jedne noge te savijanje druge u koljenu preko prve. Tijelom se naginjemo prema naprijed.
Vrijeme zadržavanja u položaju: 2 - 5 minuta.

Izvođenje: U sjedećem položaju savijte lijevu nogu pa privucite lijevu petu prema desnom kuku tako da lijevo koljeno bude ispred tijela. Prebacite desnu nogu preko lijeve tako da koljena budu jedno iznad drugog. Obratite pozornost da su oba stopala položena na vanjski rub. Osjetite da su sjedne kosti čvrsto u podu, osjetite da ste stabilni. Stavite dlanove na koljena.

jin joga 1Sedlo

Sedlo

Ova asana smatra se jednim od najizazovnijih jin položaja. Ciljano područje su kvadricepsi, ali se istovremeno događa kompresija u lumbalnom dijelu kralježnice. Da bi se smanjio intenzitet kompresije, koristimo joga jastučić, postavljamo ga ispod leđa i cijelim se leđima oslanjamo na njega – na taj način položaj prilagođavamo sebi, istovremeno utječemo i na kralježnicu i na prednju stranu bedara. Ako imate problema s koljenima, možete iza koljena postaviti zarolanu deku prije nego što se počnete spuštati kralježnicom prema dolje.
Vrijeme zadržavanja u položaju: 2 - 5 minuta.

Izvođenje: Sjednite na pete, stavite dlanove ispred koljena, naslonite se na ruke kako biste mogli razmaknuti oba stopala ustranu. Potom sjednite zdjelicom na pod. Potkoljenice se nalaze uz bedra, stopala su ispružena. Nagnite se tijelom polako unatrag i polako naslonite leđa na jastučić. Ako se osjećate ugodno, ispružite ruke iza glave. Ako vam je položaj preintenzivan, stavite ruke pokraj tijela. Ako osjetite probadanje u koljenima, odmah izađite iz položaja.

jin joga 5Položaj labuda

Položaj labuda

U ovom položaju ciljana područja su kukovi i donji dio leđa. Ako se ne osjećamo dovoljno otvorenima u zdjelici, možemo ispod zdjeličnog prostora staviti zarolanu dekicu ili jastuk. Također, vodimo računa o koljenu savijene noge.
Vrijeme zadržavanja u položaju: 2 - 5 minuta.

Izvođenje: Kleknite četveronoške pa zakoračite desnim stopalom naprijed, tako da vam stopalo bude između dlanova. Spustite desnu potkoljenicu potpuno na pod. Lijevu nogu ispružite što jače unatrag, ispružite stopalo. Dlanove položite do ruba prostirke. Duboko izdahnite i spustite bradu prema prsnoj kosti.

Lena Sudar

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci