Detoks joga

Proljetno čišćenje tijela i dovođenje u formu ne bi bilo potpuno bez vježbanja joge, stoga je vlasnica zagrebačkog studija za jogu Bodyelement, Irena Bartolec, za vas osmislila poseban slijed asana za detoksikaciju. Kad ih svladate, za njihovo izvođenje bit će vam potrebno najviše pola sata, a idealno bi bilo da ih vježbate svaki dan tijekom mjesec dana. Odabrane asane pomoći će vam da potaknete probavu, smanjite nakupine masnog tkiva i pročistite unutarnje organe, a vježba meditacije koju Irena predlaže za kraj pomoći će vam da se riješite starih emocionalnih i misaonih obrazaca

jogaPARIVRTTA TRIKONASANA
(ili trikonasana B, trokut B)
Iz početnog stajaćeg položaja, tadasane, uz udah, iskoračite desnom nogom tako da razmak između stopala iznosi otprilike 1-1,3 metra. Podignite ruke tako da su dlanovi paralelni s podom. Zakrenite lijevo stopalo pod kut od 45 do 60 stupnjeva udesno i desno stopalo prema van pod kut od 90 stupnjeva. Poravnajte desnu petu s lijevom. Aktivirajte bedra, pružite koljena i uz novi izdah zakrenite torzo udesno. Kukovi neka budu paralelni s prednjim rubom prostirke.

Postavite lijevi dlan s vanjske strane desnog stopala (ako je pod predaleko, postavite dlan na „ciglu“ za jogu ili se oslonite dlanom na potkoljenicu). Uz novi udah, desni dlan ispružite prema stropu i usmjerite pogled prema desnom palcu. Ako ste početnik, zadržite glavu u neutralnom položaju i pogled usmjerite prema naprijed. Prednje bedro rotirajte prema van. Sa svakim udahom pokušajte stvoriti još malo više prostora među kralješcima, a sa svakim izdahom produbite rotaciju. Lopatice udaljite jednu od druge i držite ruke aktivne. Ostanite u položaju od 30 do 60 sekundi, duboko dišite. Uz izdah opustite torzo, provjerite jesu li stopala i bedra aktivna te se uz udah podignite i ponovite asanu na lijevu stranu.
DJELOVANJE: Redovito prakticiranje ove asane pomaže u redukciji masnog tkiva, poboljšava probavu, aktivira crijevnu peristaltiku, uklanja zatvor te stimulira živčani sustav. 

jogaPARSVAKONASANA B

Iz tadasane iskoračite desnom nogom da razmak između stopala bude 1,2-1,5 metara. Podvucite lijevo stopalo tako da su prsti skvrčeni i pružite koljeno. Desnu nogu savijte pod 90 stupnjeva u koljenu pazeći da je koljeno iznad gležnja. Uz udah, podignite lijevu ruku visoko u zrak i uz izdah počnite uvrtati kralježnicu tako da lijevi lakat spustite s vanjske strane desnog koljena.

Desni dlan položite na lijevi kao pri molitvi. Pogled prati smjer uvrtanja kralježnice. Stražnja noga ostaje aktivna, a sa svakim izdahom pokušajte produbiti uvrtanje. Područje oko srca otvorite sa svakim udahom. Ostanite u položaju od 30 do 60 sekundi te se s udahom vratite u uspravan položaj. Promijenite nogu i ponovite vježbu u drugu stranu.

DJELOVANJE: Pomaže u smanjivanju masnih naslaga oko struka. Jača mišiće leđa, kukova i nogu. Pospješuje probavu, izmjenu plinova u plućima. Jača živčani sustav.

jogaUSTRASANA
(deva)

Kleknite na pod s koljenima razmaknutim u širini kukova. Potisnite potkoljenice i ispružena stopala čvrsto u prostirku, aktivirajte mišiće stražnjice i bedara. Podvucite trticu prema pubičnoj kosti i uz udah otvorite prsni koš, zaklonite se, zadržite bedra aktivna i dlanovima se uhvatite za pete. Brada je na prsnoj kosti, glava podignuta. Ako ste početnik i ne uspijevate istovremeno uhvatiti se za obje pete i pritom zadržati bedra okomita na pod, pokušajte malo spustiti kukove (da bedra više nisu okomita na pod) i uhvatiti jednu po jednu petu. Dodatno će pomoći i ako podvijete stopala i postavite nožne prste na pod te podignite pete. Nakon što ste na taj način uhvatili pete, bedra ponovno potisnite prema naprijed da budu okomita na podlogu.

Pokušajte otvoriti prsni koš i stvoriti što više prostora u lumbalnom dijelu kralježnice kako bi donji dio kralježnice ostao što duži. Razmaknite lopatice, glavu možete zadržati u neutralnom položaju ili je opustite prema dolje. Zadržite pogled usmjeren u vrh nosa. Ostanite u položaju od 30 do 60 sekundi i duboko dišite. Uz udah, ruke postavite na kukove, podignite glavu i torzo, aktivnim bedrenim mišićima izađite iz položaja. Ako vam je glava opuštena, neka vas područje oko srca izvede iz položaja. Odmorite se u položaju djeteta nekoliko udaha i izdaha (sjedite na pete s glavom na prostirci i rukama opuštenim uz tijelo).
DJELOVANJE: Ovaj položaj koristan je za probavni i reproduktivni sustav. Isteže trbuh i stimulira rad crijeva. Regulira funkciju štitne žlijezde. Opušta leđa i ramena.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci