Čemu nas sve uči joga

Predstavljamo vam deset ključnih savjeta koji čudesno poboljšavaju kvalitetu života, a kojima nas uči joga

Joga je potpuna znanost o čovjeku. Sveobuhvatna i krajnje fleksibilna znanost koju su tisućama godina testirali brojni pojedinci svih rasa, u svim dijelovima zemaljske kugle. Upravo zato joga je bila i ostat će vječni čovjekov pratilac na njegovu putu pročišćenja i razvoja.
Bez obzira vježbamo li sami na nekom proplanku ili na intenzivnom seminaru joge s prvoklasnim majstorom, ono što naučimo na prostirci nije dovoljno. Da bi naš život procvjetao, u njemu moramo primijeniti ono što iskusimo dok vježbamo.

Prepoznajemo svoje prirodno disanje kako bismo ga mogli bolje primijeniti u jogi i u životu

Ovo je jedna od najvećih lekcija kojima nas poučava joga. Ako postoji nešto od vitalne važnosti na što potpuno zaboravljamo i pogrešno upotrebljavamo, a da toga uopće nismo svjesni, to je disanje. A disanje je život. Nesvjesno, ugušeno i nepravilno disanje, što je karakteristično za većinu ljudi, postaje obično preživljavanje.

Oslobađanje tenzije i blokada iz dijelova tijela koji se prirodno pokreću dok dišemo, osobito iz dijafragme i abdomena, zauzima važno mjesto u jogi. Konačno, da bismo prodisali i prepoznali svoje slobodno prirodno disanje, treba osloboditi životnu energiju koja rukovodi dahom. A kad se to dogodi, ponovno ćemo biti priključeni na bezgranični izvor energije. I tu je tajna za nepresušni izvor entuzijazma, inspiracije i istrajnosti da nastavimo na svojem putu kamo nas srce vodi.

jogaIstražujemo svoje tjelesne i mentalne granice kako bismo se otvorili iznutra i realizirali svoju neograničenu prirodu

U životu se rijetko kada pokušavamo konfrontirati s vlastitim ograničenjima. Gotovo nikad namjerno ne izlazimo izvan svojih sigurnih okvira pa i ne znamo gdje su nam sve limiti. S druge strane, osim što su odlučili izaći iz svojeg malog sigurnog svijeta (čahure), jogini na prostirci namjerno flertuju s tjelesnim i mentalnim ograničenjima učeći na taj način kako se otvoriti tijelom, disanjem, emocijama i umom. U hatha i raja jogi to je cijeli proces ili unutarnje putovanje u prirodno stanje našeg bića radi saznanja TKO smo i ŠTO smo zapravo.

Učimo kako naizmjenično imati kontrolu i biti predan

Jedan od glavnih razloga zbog kojih završavamo u neravnoteži jest to što ne znamo balansirati između kontrole i puštanja. Na primjer, kad kontroliramo stvari, tada smo gotovo neizbježno i napeti. Ako se pak prepustimo, imamo tendenciju da gubimo kontrolu nad situacijom. Budući da nas i sama pomisao na to plaši, većina ljudi grčevito naginje kontroli, okrećući pritom glavu od prepuštanja prirodnom toku.

Otuda toliki problemi s napregnutim živcima (čitaj, glavoboljom) i zakočenim emocijama. Joga taj problem vrlo uspješno „liječi“. Prakticirajući je, imamo priliku otkriti i zatim razvijati sposobnost da kontroliramo i budemo predani naizmjenično, ovisno o potrebi. Život i psihofizičko blagostanje rezultat su sinteze suprotnosti.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci