7-dnevni program: Pročistite tijelo i um jogom kod kuće

Nakon opuštenih blagdanskih dana krenite u novu godinu osvježene i obnovljene energije. Pozivamo vas na pročišćavanje tijela, osjećaja i uma uz pomoć joge. Predlažemo vam sedmodnevni program koji uz malo vremena i volje možete sami napraviti kod kuće

Smanjite stres, smirite um

Joga raspolaže mnogim tehnikama i vježbama koje učinkovito pomažu pročišćavanju organizma. Usmjerene su na poticanje probave, ubrzavanje metabolizma i zagrijavanje tijela, čime se potiče neutraliziranje toksina i njihovo izbacivanje iz organizma. No za potpuno pročišćavanje nije dovoljno samo otkloniti otrove na fizičkoj razini. Važno je, također, smanjiti stres i smiriti um. Sveobuhvatnim pristupom otklonit ćemo fizičke, emotivne i mentalne otrove iz tijela.

Iz mnoštva asana koje pročišćavaju odabrali smo neke koje možete sami napraviti kod kuće.

detox joga 3Ovisno o vašim svakodnevnim obvezama, odredite vrijeme koje ćete odvojiti samo za sebe. To će možda zahtijevati neke male promjene u vašem uobičajenom rasporedu, ali neće bitno promijeniti vašu svakodnevnu rutinu.

Tjedan dana vježbanja bit će dovoljno da počnete osjećati prve znakove lakoće i svježine. Vaš stav je presudan jednako kao i vaša motivacija. Tijekom jednog tjedna usporite svoj ritam i pridržavajte se redovitog rasporeda vježbanja. Osjećaji lakoće i svježine vrlo će brzo nadvladati tromost.

Promjena navika

Usporiti ritam znači i odvojiti vrijeme za pripremu svježeg zelenog soka ujutro ili svježeg obroka po povratku s posla ili navečer. Jedite u smirenom okruženju i pokušajte osvijestiti svaki zalogaj jer s hranom u tijelo istovremeno unosimo i ozračje koje okružuje naš obrok. Bilo bi najbolje usredotočiti se na jelo, izbjegavati jesti uz televizor ili istovremeno čitati ili razgovarati. Izbjegavanje loših navika bar na tjedan dana možda će vas potaknuti da i dalje nastavite s novim rasporedom.

A loših navika ima puno – cigarete, brza hrana, pretrpan dnevni raspored koji izaziva stres, a sve to troši i rasipa vašu energiju. Kad se okrenete prirodnom ritmu tijela, pročišćavanje će biti uspješnije. Osvježeni vježbama disanja i opuštanja, možda ćete ići ranije spavati, a već nakon dan-dva primijetit ćete da dan započinjete jasnijim mislima i osjećajima o onome što se događa u vašem tijelu i umu. Prvi jutarnji trenuci pomažu vam da se učvrstite u svojoj namjeri da pročistite svoj um i tijelo. Osvijestite svoju prvu misao kad se probudite i svjesno zauzmite pozitivan stav o danu koji je pred vama.

Jednotjedni program pročišćavanja uz jogu ima tri koraka koje treba svakodnevno provoditi. Ujutro je važno pokrenuti probavni sustav. Tijekom dana odvojite petnaestak minuta za vježbanje asana koje će pokrenuti vaš metabolizam i zagrijati vam tijelo. Navečer, prije spavanja, vrijeme je za duboko opuštanje i vježbe disanja koje će vas uravnotežiti i pripremiti za miran san.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci