Napravite čajnu mješavinu po svom ukusu

Uz malo volje i truda, vaš će dom ove godine mirisati po toplom, okrepljujućem napitku koji ste sami kreirali

Baš kao i gastronomska majstorija ili parfumerska kreacija, miješanje pupoljaka, listića i plodova umijeće je vrijedno divljenja. Dobro sljubljeni čajevi i začini otpjevat će simfoniju u šalici koja će zaliječiti fizičku i psihičku bol. Ako ste ljubitelj i poznavatelj čajeva, miješanje vlastite kompilacije bilja i začina bit će zabavno iskustvo, a početnici će otkriti sasvim nov svijet aroma i okusa.

No, prije nego što se uputite u čajoteku, gdje će vam se od mirisa i izbora zavrtjeti u glavi, sastavite popis nekoliko vrsta čajeva koje želite nabaviti, primjerice zelenog, crnog ili crvenog pa njihovu aromu dopunjujte, sastojak po sastojak, s jednim, dva ili tri omiljena cvijeta ili začina.

Zeleni čaj možete sljubiti s jasminom, metvicom, sladićem, koricom limuna i naranče, kandiranim đumbirom i anisom. Crni čaj odlično se slaže s cimetom, kardamomom, đumbirom, ružinim laticama, vanilijom, sušenim bobičastim voćem i zrnjem kakaa. A u crveni čaj rooibos po ukusu možete dodati metvicu, zrnje kakaa, šafran, sušeni kokos, grožđice, ružine latice ili naribani đumbir. Iskušajte i kineski zeleni čaj s jasminom i japanski zeleni čaj s kandiranim đumbirom.

Koji vam se više sviđa? Preferirate li intenzivan cvjetni jasmin s blagim osjećaj slatkoće u grlu i svježine u ustima ili osvježavajući i stimulirajući okus đumbira i japanske senche? Pri dodavanju i miješanju čajeva obavezno pravite zabilješke o okusima, mirisima i omjerima koje ste otkrili. Miješanje čajeva zahtijevan je proces, potrebno je dosta strpljenja. Ako ne uspijete od prve, pokušajte ponovno.

Na početku spravljajte male mješavine, za jednu šalicu. Zapitajte se koji okus želite dobiti - osvježavajući, slatkasto-voćni, teški i duboki ili mirisno-cvjetni. Mirišite i iskušavajte. Testirajte svoje nepce, ne posežite uvijek za predvidljivim i dobro poznatim okusima. Budite kreativni i odvažni. Nakon tog iskustva popularne mješavine čajeva promatrat ćete kao umjetnička djela, a šalicom svog novootkrivenog čaja iznenadite nekog posebnog.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci