Kupovni sokovi - za i protiv

Brinemo se o onome što jedemo, koliko u organizam unosimo kalorija, šećera, soli i masti. Najradije biramo prirodno i organsko, ali s kolikom pozornošću odabiremo ono što pijemo? Nutricionistkinja Tea Niseteo otkriva nam prednosti i mane voćnih sokova

ZA: Ako osoba nije u mogućnosti priuštiti si svježe voće ili svježe cijeđeni voćni sok, najbolja alternativa je industrijski proizvod na čijoj se deklaraciji navodi da je 100 posto voćni sok, a još bolje bi bilo da sadrži pulpu. Ovak­vi sokovi mogu biti proizvedeni iz koncentrata voća i vode bez dodatka šećera i aditiva. Također, nekim su sokovima umjetno dodani upravo oni nutrijenti koji se prirodno nalaze u namirnici, a koji su tijekom proizvodnog procesa bili uništeni.

PROTIV: Iako sofisticiranost prehrambene industrije svakim danom postaje sve veća, ona nažalost još ne uspijeva napraviti cjelovitiji sok od onog što ga daje sama priroda, tj. od svježe cijeđenog soka. Naime, zbog trajnosti i mikrobiološke sigurnosti, kupovni sokovi podvrgavaju se procesu sterilizacije i/ili pasterizacije koji smanjuju količinu određenih vitamina, enzima i bioaktivnih tvari iz voća. Takvi su sokovi uglavnom bistre forme, što se postiže tako da se ukloni velik dio vlakana i mnogih hranjivih tvari, a vrlo često su im dodani razni šećeri i aditivi ne bi li se postigao bolji okus i trajnost. Osim samog industrijskog procesa, na sastav kupovnih sokova nepovoljno djeluju i uvjeti u kojima se skladište i prodaju. Iako se u ambalažu ulažu velika znanja i pokušava se postići što bolje očuvanje proizvoda, na putu od proizvođača do kupca proizvod je vrlo često izložen štetnim utjecajima (primjerice, visoka temperatura, svjetlost, mućkanje) koji umanjuju njegovu kvalitetu.

SAVJET PLUS: Prirodni, svježe cijeđeni sokovi iz kućne radinosti jednostavno su nenadmašivi. Sokovi koje sami pripremamo sadrže sve izvorne hranjive tvari, enzime i vlakna. I kao takav, voćni sok je prva najbolja stvar poslije konzumacije svježeg voća u izvornom obliku.

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci