Znate li što je 'capsule' kuhinja?

U modnom svijetu posljednjih godina vlada trend tzv. capsule garderobe. Riječ je o načinu odijevanja u kojem je količina odjeće i modnih dodataka ograničena, a funkcionalnost i kvaliteta su ispred kvantitete. Ovakav način odijevanja ne zahtijeva puno prostora u ormaru, štedi novac, potiče kreativnost i, u konačnici, život čini jednostavnijim. Evo kako se taj princip može primijeniti na kuhinju

Gastroblogerica Kelly Brown, autorica bloga Real Food House, odlučila je slična načela primijeniti i u kuhinji. Za svoju četveročlanu obitelj napravila je listu omiljenih namirnica, uglavnom sezonskog voća i povrća te cjelovitih namirnica, a iz kuhinje je eliminirala one koje rijetko koristi (npr. brašno i šećer). Nakon 30 dana eksperimenta zaključila je da tzv. capsule kuhinja...

...Štedi vrijeme. Kupovala je isključivo prema smanjenom popisu namirnica i nije imala potrebu hodati trgovinom razmišljajući je li možda nešto zaboravila.
...Oslobađa nas brige o jelovniku. Više nije stalno razmišljala o tome što će kuhati, a za inspiraciju bilo joj je dovoljno pogledati popis odabranih namirnica.
...Povećava kreativnost. Trudila se iste namirnice svaki put pripremiti na drugačiji način.
...Smanjuje bacanje hrane. Imajući sužen broj namirnica o kojima je trebala voditi brigu i pripremajući obroke isključivo sa sastojcima koje ima u kući, primijetila je da puno manje preostale ili pokvarene hrane završi u smeću.
...Štedi novac. U tjedan dana potrošila je 25 posto manje novca nego prije ovog eksperimenta. Razlog za to su: kupnja manjeg broja namirnica, izbjegavanje impulzivne kupnje, kupnja sezonskih namirnica koje su jeftinije. Također, rjeđe je naručivala hranu iz restorana jer je uvijek sve sastojke koji su joj bili potrebni za pripremu obroka imala u kući.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci