Začini koji pomažu u kontroli tjelesne težine

Istraživanja pokazuju kako ekstrakti cimeta i čili papričice podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu i time utječu na povećanu potrošnju energije...

Čudotvorni začini

Ranija znanstvena istraživanja pokazala su kako konzumacija čili papričica može pomoći u sprečavanju debljanja, ali je većini osoba njihov okus preintenzivan. Na temelju provedenih istraživanja znanstvenici vjeruju da cimet može biti “hladnija” alternativa.

U istraživanju na Sveučilištu u Tokiju, znanstvenici su proučavali na koji način ekstrakt cimeta (cinamaldehid) i ekstrakt čili papričice (kapsaicin) utječu na povećanje potrošnje energije i razinu oksidacije masti kod 15 zdravih muškaraca.

Poznato je kako je pretilost rezultat neravnoteže između energetskog unosa i potrošnje energije. Samim time, veća potrošnja energije do koje se dolazi vježbanjem ili manji energetski unos kao rezultat dijete, pomažu u sprečavanju debljanja. Metaboličkim procesom oksidacije tijelo mast pretvara u energiju.

Povećana potrošnja energije

Znanstvenici su otkrili da ekstrakt cimeta značajno povećava potrošnju energije kod muškaraca, odnosno da i ekstrakt cimeta i ekstrakt čili papričice značajno podižu razinu oksidacije masnoća u organizmu.

No, da bi bio djelotvoran, kapsaicin je potrebno konzumirati u količinama koje hranu čine previše ljutom. Stoga znanstvenici vjeruju da bi cimet potencijalno bio bolji dodatak hrani koji bi mogao utjecati na prevenciju debljanja.

Izvor: Elle.hr

Ostali članci