Vrijeme je za inventuru zimnice. Kako je napraviti?

Prilikom pospremanja kuhinje, smočnice i podruma ne zaboravimo redovito pregledati zalihe zimnice i načiniti malu inventuru – ujedno ćemo znati čime raspolažemo i koliko nam čega nedostaje. Također, pregledajmo datume kada smo nešto spremili i presložimo zimnicu tako da najprije trošimo ono što je najhitnije. Još je važnije sve dobro pregledati kako bismo na vrijeme uočili eventualne znakove kvarenja i sanirali ih. To je bitno i zbog ostatka zimnice i namirnica koje stoje u blizini jer razne plijesni i štetnici lako mogu prijeći i na njih

Zimnicu u staklenkama trebamo provjeriti tako da pogledamo sadržaj na površini i na dnu staklenke te stoji li poklopac ili čep nagnuto ili je napuhnut. Pojave li se u sadržaju staklenke mjehurići, bijela boja ili talog, vrijeme je za uzbunu. Nekoliko točkica plijesni vjerojatno neće utjecati na sav sadržaj staklenke i jednostavno ih možemo ukloniti, a sadržaj prokuhati (primjerice džem, marmeladu, pekmez, ajvar, kečap, chutney...) i što prije ih iskoristiti ili ponovo sterilizirati i spremiti.

Ako je riječ o ukiseljenome povrću, najbolje je ocijediti ga, isprati tekućom vodom te preliti svježim preljevom octa, soli i začina. Ako su neobične pojave raširene po cijeloj staklenci, a miris neugodan i primjećujemo spomenute mjehuriće, nažalost, tomu nema spasa te je najbolje baciti staklenku.

Pri čuvanju čajeva, začina, suhoga i orašastoga voća, sjemenki, žitarica, brašna, povrća i gljiva trebamo pripaziti da stoje na suhome mjestu u dobro zatvorenim vrećicama ili posudama. Vlažni uvjeti pospješuju pojavu plijesni pa takve namirnice više nisu prikladne za korištenje jer su mnoge vrste plijesni štetne za zdravlje. Trebamo pripaziti i na pojavu moljaca čije ličinke i gusjenice mogu prouzročiti veliku štetu.

Tragovi tih malih štetočina javljaju se u obliku usitnjenoga materijala, mrvica, paučine, gusjenica, pa i odraslih leptirića. Ako je napad jak i ne možemo izdvojiti oštećene i nagrižene dijelove, najbolje je te namirnice baciti. Naravno, kanta za otpatke posljednje je rješenje. Bolja je opcija kompostište, a razne ljekovite biljke i začini mogu poslužiti za izradu ljekovitih, ekološki prihvatljivih pripravaka za prihranu i zaštitu biljaka.

Imamo li zalihe povrća (poput krumpira, luka, češnjaka i mrkve) te voća (kruške, jabuke), temeljito ih pregledajmo i odmah uklonimo trule i/ili pljesnive plodove. Odvojimo i one s manjim oštećenjima te ih što prije iskoristimo.

Irena Biličić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci