U spomen na Louise Hay

Louise Hay bila je osnivačica i vlasnica izdavačke kuće Hay House, koja objavljuje najznačajnija književna, audio i video djela iz područja osobnog razvoja i uspjeha. Nakon njezine smrti na službenoj stranici izdavačke kuće Hay House objavljen je osvrt na Louisin život i djelo...

Naša voljena prijateljica i osnivačica Louise Hay, napustila je ovaj svijet 30. kolovoza 2017. godine. Umrla je prirodnom smrću u 90. godini života. Napustila nas je mirno, u snu.

Louise je bila nevjerojatna vizionarka i govornica. Svatko tko je imao privilegij upoznati je, uživo ili kroz njezine riječi, osjetio je njezinu strast za pomaganjem ljudima.

Osnivačicu self-help pokreta prozvali su “bićem koje je gotovo živi svetac“. Svoju je prvu knjigu “Iscijelite svoje tijelo“ objavila 1976. godine, dok se još nije govorilo o povezanosti uma i tijela.

Louise je svoj posao započela u New Yorku 1970. godine. Pohađala je sastanke u Crkvi vjerske znanosti te je ubrzo tamo postala i svećenica. Postala je popularna govornica i ubrzo je počela savjetovati ljude. Njezin je posao ubrzo procvao i pretvorio se u poziv. Nakon nekoliko godina Louise je sastavila vodič mentalnih uzroka tjelesnih bolesti te je razvila obrasce pozitivnih misli koji poništavaju bolest i stvaraju zdravlje. Upravo je to bila baza za njezinu knjigu “Iscijelite svoje tijelo“, poznatu i pod nazivom “mala plava knjižica“.

Louise je uspjela svoju filozofiju pretočiti u praksu kada joj je dijagnosticiran tumor. Tražila je alternativu operacijama i lijekovima te razvila snažan program afirmacija, vizualizacija, zdrave prehrane i psihoterapije. Unutar šest mjeseci, potpuno je ozdravila.

Godine 1980. Louise je svoje metode počela zapisivati i 1984. objavila je drugu knjigu “Kako iscijeliti duh i tijelo“. U toj knjizi Louise objašnjava kako uvjerenja i ideje koje imamo o sebi često uzrokuju emocionalne probleme i tjelesna oboljenja te kako uz pomoć određenih alata možemo promijeniti razmišljanje i poboljšati život.

Knjiga “Kako iscijeliti duh i tijelo“ postala je bestseler i 16 tjedana bila je na listi najčitaniji knjiga po New York Timesu. Više od 50 milijuna primjeraka knjige prodano je diljem svijeta.

1985. godine Louise je osnovala svoju poznatu grupu podrške “The Hayride“ sa šestoricom oboljelih od AIDS-a. Do 1988. godine, grupa je brojila više od 800 osoba. Ponavljamo, Louise je započela pokret ljubavi i podrške godinama prije negoli su ljudi započeli nositi crvene vrpce na reverima (simbol Svjetskog dana svjesnosti o HIVU/AIDSU).

Ono što je započelo kao malen pothvat u njezinu dnevnom boravku, 1987. godine opretvorilo se u Hay House, uspješnu izdavačku kuću koja je prodavala milijune knjiga i proizvoda diljem svijeta te danas ima urede u Kaliforniji, New Yorku, Londonu, Sydneyu, Johannesburgu i New Delhiju.

“Kada sam upoznao Louise, moj je život krenuo u posve novom smjeru“, rekao je Reide Tracy, predsjednik i izvršni direktor Hay Housea.

“Njezino gorljivo služenje ljudima odražavalo se u svemu što je radila. Radeći uz nju, financijski analitičar poput mene pretvorio se u osobu koja je postala svjesna snage afirmacija i ljubavi prema sebi. Prilika da učim od nje jedan je od najvećih blagoslova u mom životu. Ljepota Louise bila je u tome što čovjek nije nužno trebao raditi blizu nje da bi od nje učio, imao sam osjećaj da sam pokraj nje u svakoj riječi koju sam pročitao ili čuo.“

Izdavačka kuća Hay House objavila je djela mnogih priznatih autora self-help pokreta, uključujući dr. Waynea Dyera, Doreen Virtue, dr. Christiane Northup te Ester i Jerryja Hicksa.

Louise je neprestano naglašavala kako godine nisu važne za ostvarivanje snova i u 81. godini života objavila je prvi film o svom životu i djelu.

Izdavačka kuća Hay House nastavit će s radom Louise Hay te će i dalje objavljivati knjige i online predavanja koja su u skladu s njezinim porukama ljubavi.

Njezino imanje i ostavština bit će donirani u dobrotvorne svrhe neprofitnoj organizaciji The Hay Foundation koja financijski podupire različite organizacije koje pružaju hranu, sklonište, savjetovanje, bolničku skrb te ostala sredstva potrebitima.

Izvor: hayhouse.com

Pripremila Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci