„Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan“- self-help roman koji ćete obožavati!

Kada steknete određeno iskustvo u životu, poželite ga prenijeti drugima. Tako nastaju naslovi iz područja self-helpa i znamo da ih je jako mnogo. Gotovo svaki tjedan na policama se stvori neki novi priručnik. No mnogo rjeđe imamo prilike čitati romane o samopomoći. Francuska autorica Raphaelle Giordano napisala je jedan takav roman, prepun odličnih savjeta i zdravog humora. Zaputite se uz njega prema sretnijem životu

Romani o samopomoći veoma su efektni jer pripovijedanje lako upijamo i poistovjećujemo se s protagonistima. Pratimo njihove živote, ulazeći sve dublje u izazove s kojima se susreću. Ako je dobro napisan, roman je nešto što ćemo pamtiti još dugo nakon što smo zatvorili knjigu. „Tvoj drugi život počinje kad shvatiš da imaš samo jedan“ jedan je od takvih rijetkih romana.

Akutni rutinitis

U njemu se sprijateljujemo s Camille, koja je i naša glavna junakinja. Camille ne živi loše, daleko od toga, no čim se zagrebe sjajna površina – što je u njezinu slučaju krenulo s automobilskom nezgodom i kišnim vremenom – na svjetlo dana izlaze potisnute želje i snovi. Ona ima gotovo četrdeset godina, u braku je s pristojnim muškarcem s kojim ima sina, a ni posao joj nije loš. Nije baš ni inspirativan, doduše, ali ne možete imati sve. Ili možda ipak možete?

U blizini mjesta na kojem joj je pukla guma Camille nalazi utočište u jednoj kući koja odiše srećom i blagostanjem. Naravno, stanari su upravo takvi jer iz njih izvire ljubaznost i suosjećanje. Domaćin Claude već je sretao ljude poput Camille – one koji su zreli za promjenu, a još to ne znaju. On je stručnjak iz područja „rutinologije“, a došljakinja, čini se, pati od „akutnog rutinitisa“.

knjiga

Sve što vrijedi moraš zaraditi sam

Iako je Camille itekako spremna upustiti se u avanturu promjene – i vrlo zaintrigirana Claudeovim riječima – prođe još neko vrijeme prije nego što mu se javi i zatraži pomoć. Time počinje njihovo zajedničko putovanje na kojem je on vrlo nježno potiče i gura prema samoj sebi.

Budući da je Claude pionir rutinologije, sam je osmislio i metodu kojom klijentima omogućuje rješavanje nepotrebna tereta i ograničenja. Metoda se sastoji od brojnih, međusobno povezanih tehnika od kojih baš svaka traži aktivnu participaciju. Sve što vrijedi moraš zaraditi sam.

Zadaci koje Camille mora napraviti vrlo su kreativni i različiti jedan od drugog, a Claude neprestano ističe kako treba ići malim koracima te nikada ne odustati. Naša junakinja tako kreće od malih zadataka popisivanja dobrih i loši stvari u svojem životu, zatim uči oponašati osobine ljudi kojima se divi, mijenja svoj unutarnji dijalog, provodi „veliko čišćenje“ te uči služiti se zamišljenim fotoaparatom. Ovo su samo neki od pojmova s kojima ćete se susresti čitajući ovaj roman i nisu ni približno iscrpljeni.

Obiteljska dinamika u kojoj se vide otpori

Namjerno nećemo ulaziti dublje u pojedinu tehniku jer je bitno pratiti kako se protagonistica nosi s njima iz dana u dan. Nije uvijek sve bajno i sjajno, ali uvijek je zanimljivo – autorica ne bježi od problema koji se pojavljuju kada krenemo rušiti ustaljene obrasce.

Također, odlično je opisana obiteljska dinamika u kojoj se otpori vrlo jasno vide. Katkada je našim najbližima najteže prihvatiti da u nama postoji mnogo više od onoga što je vidljivo u sivkastoj rutini svakodnevnog života. Izvrsna knjiga vještog stila pisanja i napete priče. (Egmont, 99,00 kn)

Branko Matijašević

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci