Tko treba nositi zaštitne maske?

Dok su podijeljena mišljenja o tome trebamo li svi nositi zaštitne maske tijekom epidemije koronavirusa, Svjetska zdravstvena organizacija ne savjetuje nošenje zaštitnih maski onima koji nisu zaraženi ili ne njeguju zaraženu osobu.

"Ne postoje konkretni dokazi koji bi sugerirali da nošenje maski od strane masovnog stanovništva ima bilo kakve koristi. U stvari, postoje neki dokazi koji ukazuju upravo suprotno u slučajevima nepravilnog nošenja maske ili lošeg prianjanja uz lice", rekao je dr. Mike Ryan, izvršni direktor programa izvanrednih zdravstvenih stanja WHO-a, na medijskom brifingu u Ženevi u Švicarskoj.

"Pored toga, tu je i problem globalnog nedostatka", rekao je Ryan o maskama i drugim medicinskim potrepštinama. "Ljudi koji su trenutno najviše izloženi ovom virusu su zdravstveni radnici. Pomisao na to da nemaju maske je užasna."

Dr. Maria Van Kerkhove, epidemiolog zaraznih bolesti pri WHO-u, također je rekla kako je važno "dati prednost korištenju maski onima kojima je to najpotrebnije", a to su prije svega zdravstveni radnici.

"U zajednici ne preporučujemo upotrebu maski, osim ako sami niste bolesni kao mjeru sprečavanje širenja virusa", rekla je Van Kerkhove. "Maske koje preporučujemo su za ljude koji su kod kuće i koji su bolesni, kao i za one pojedince koji se brinu za one koji su kod kuće i koji su bolesni", rekla je.

Izvor: www.edition.cnn.com

Pripremila: Snježana Krčmar

Ostali članci