Tjedni jyotish: Inicijacija u pravu ljubav

Mars je u Raku i donosi iznimno važne lekcija za muškarce i žene osobno te za njihov odnos. O toj astrosimbolici ovaj tjedan piše naš stručnjak za jyotish

Rak je simbol majke i inicijacije žene u majku

Olakšanje ćemo osjetiti potkraj tjedna, kada će nas napustiti težak tranzit koji je stvarao Mars, a s druge strane malo će popustiti i blizina Saturna i Ketua, tako da nam slijedi manje opterećenja. Globalno će se smanjiti pritisci, ali ne do kraja. Mars u Raku je u padu, a trenutno pokazuje svoje loše karakteristike i stvara osjetljivost na reproduktivnim organima, mjehuru i bubrezima, pogotovo kod žena.

Rak je simbol majke i inicijacije žene u majku. Prvo se žena poistovjećuje sa simbolom Psihe, mlade djevojke, a kasnija inicijacija žene je u majku ili u suvremenom svijetu osobu koja sebe pronalazi u humanosti kao krajnjem obliku postojanja svakog čovjeka.

Freudova i Frommova škola govore da je to krajnja faza razvoja psihe, odnosno svi problemi koje osjećamo upravo nas usmjeravaju prema tom obliku postojanja. Izgleda lagano, ali ustvari se radi o prepoznavanju emocionalnih dijelova koje mi zovemo planeti, a psihoterapija kompleksi. Iz mog kuta ljepše je reći Mars u Raku jer simbol govori uvijek više.

Spremnost obećanog, odnosno spremnost na ljubav

Dakle, ovo je mogućnost da vidite kako je Psiha ili mladenački pogled na odnose više igra u kojoj se zaljubljujemo u izazove i dokazivanja vrijednosti. To je faza u kojoj se učimo povjerenju u sebe i postavljanju granica ili vlastitih mogućnosti. Druga faza pokazuje spremnost obećanog, odnosno spremnost na ljubav. U jyotishu je kuća odnosa kuća uživanja, a arhetip Raka govori da ljubav počinje u davanju, bez kojeg ne možemo dalje funkcionirati ako želimo prijeći na višu fazu postojanja.

Većina veza se raspada na nivou Psihe i tragičnih ljubavi koje su opisane u mitovima i prisutni su u snovima, kako bi Psiha ostala Psiha i tako se Psiha opire inicijaciji. Upravo Mars u Raku manifestira određenu ljutnju prema ovom arhetipu koji je mogao nastati u djetinjstvu i sada može izazivati otpor prema majčinstvu i svemu što je majčinsko. Obično se doživi nešto ružno i onda u sebi imate otpor prema svemu što pripada arhetipu majke, na primjer, branite se od tog dijela sebe modernim stavovima ili intelektualnim objašnjenjima, no on ne nestaje.

Što znači muški mačizam?

Svaka žena mora znati kako da asimilira taj dio svoje prirode, isto tako i muškarac mora asimilirati autoritet ako ne želi da ga Mars u Raku vrati u majčinski kompleks. Stoga je bolje meditirati na ovaj aspekt svakodnevno kako bi se vidjelo što on ustvari znači ili kakve imate osjećaje prema ovom arhetipu koji ženi služi kako bi shvatila sve aspekte ljubavi.  

Jasno, postoje i drugi arhetipovi žena poput Artemide, koja je borbena žena ili Marsova žena, ali i ona, da bi postigla ravnotežu, potrebno joj je da asimilira ovaj aspekt svoje osobnosti. Muškarci se sada mogu ponašati mačistički, a ustvari što je ovaj aspekt više naglašen i što muškarci više naglašavaju ovaj aspekt osobnosti, to je njihova nesigurnost veća. Također, ovaj aspekt pokazuje u muškoj prirodi nemogućnost prihvaćanja svoje muške strane koja se onda kompenzira mačizmom.

Merkur u petak ulazi u znak Raka i on nije kvalitetan za intelektualne radnje, ali je dobar za razgovore o odnosima. Onaj slabiji aspekt ovog položaja jest što emocije mogu nadvladati razum, ali ako ovaj položaj koristite za komunikaciju s partnerom ili za odnose, on može dati dobre rezultate. Prvi dio tjedna je nešto slabiji za ugovore i nije dobar za rasprave. Neke poruke ili stvari koje ćete raditi preko interneta bit će slabije.

Ponedjeljak je dan punog Mjeseca, a to znači dobar dan za post, ali i za meditaciju. Ovo je dobro sazviježđe za traženje odgovora o smislu ali nije toliko dobar za materijalno.

Utorak je dobar dan za polemiku, razgovor i nezavisnost. Daje jake ideale i ambiciju. U odnosima će se tražiti više psiholoških znanja, a manje osjećaja.

Srijeda nije dobar dan jer je Mjesec u lošem društvu Ketua i Saturna, ali kako će dan odmicati, bit će sve bolji, a najbolji je krajem dana za aktivnosti.

Četvrtak je dobar dan za učenje, znanje i razgovor, kao i za poslovnost.

Petak je dobar dan za posao, dok za odnose nije toliko dobar. Daje dobre aspekte za kreativnost.

Subota je dobar dan za nezavisnost, prijateljstva meditaciju i zdravlje. U razgovoru tražite umjerenost jer možete preburno reagirati.

Nedjelja je dobar dan za nezavisne aktivnosti. Pazite na impulzivnost koja vas lako može pobijediti.

Nikola Žuvela, www.vedski-jyotish.net

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci