Tjedni horoskop: Oslobađanje od veza iz prošlosti

Sada je neizbježno suočavanje sa strahovima... Ali kad prođemo kroz njih, otvara se novi život!

Suočavanje sa strahovima

Ključna riječ ovoga tjedna je – strah. Sunce, koje je u Raku, u opoziciji je s Plutonom u Jarcu. Ta će opozicija biti egzaktna sljedećeg četvrtka, kad imamo i djelomičnu pomrčinu Sunca, kaže astrolog Kaypacha, a nakon toga, Sunce će doći u opoziciju s Lilith. Iako će se sve to dogoditi sljedećeg tjedna, već sad osjećamo tu energiju. Mars je u konjunkciji s južnim Mjesečevim čvorom u Vodenjaku.

"Pluton je korijenska čakra", objašnjava Kaypacha, "sila života i smrti." U međudjelovanju s našom korijenskom čakrom su Pluton, Uran i Saturn. "Korijenska je čakra korijen svih naših strahova", kaže astrolog, ističući kako je upravo to tema o kojoj želi govoriti. Jer, u ovo doba moglo bi se dogoditi da se moramo suočiti sa svojim strahovima. Rak, Škorpion, Ribe, sva tri vodena znaka, moraju se nositi sa strahovima. Osobito Rak – uz njega su vezani emocionalna nesigurnost, strah od ranjivosti...

Oslobođenje od prošlosti

Svi mi imamo unutarnje dijete koje je superosjetljivo, superintuitivno, superranjivo, objašnjava Kaypacha. A kad Sunce prolazi kroz znak Raka, to je vrijeme kada dolazimo u dodir s tom ranjivošću i osjetljivošću. "I čim to učinite, osjećate se poput djeteta u kolijevci: želite da vas se drži, tetoši, želite biti sigurni." Nasuprot tome su Saturn i Pluton u Jarcu – to je zemlja, fizička i financijska sigurnost.

Sunce prolazi kroz Raka, u opoziciji sa Saturnom i Plutonom, a tu su i drugi aspekti: Mars je u konjunkciji s južnim Mjesečevim čvorom. Mjesec je naša podsvijest, jin energija, koja je vrlo emocionalna, osjetljiva i povezana s Gajom, ženskom energijom, ženskom silom.

Ispod je slojeva svjesnosti, bavi se navikama, prošlošću, obiteljskim stvarima i naslijeđem. Kada Mars dolazi u dodir s južnim Mjesečevim čvorom u Vodenjaku, posrijedi je prekidanje veza iz prošlosti, naše oslobađanje od prošlosti. "A to donosi strah. Oslobađanje – lakše je reći nego učiniti." U ovom razdoblju kao da postoji borba između slobode i vezanosti, dodaje astrolog.

Rastrganost između potrebe za vezanjem i potrebe za slobodom

Muška energija, Mars, želi slobodu, ženska energija – Venera i Mjesec – povezanost. Stoga se možemo osjećati rastrgani između proturječnih želja. "Želim se osloboditi, prijeći u prostor nevezanosti, prosvjetljenja, slobode, otvorenosti." Vodenjak i Uran također se bave nepoznatim – kretanje u područje slobode kretanje je u nepoznato.

Ali i okidač: "Želite proći u područje nevezanosti – na što ćete naletjeti? Na sve za što ste vezani!" To može biti novac, ego, partner... Možete biti vezani za sve! A da bismo se oslobodili, moramo se suočiti sa strahom od gubitka, strahom da ćemo biti napušteni ili da ćemo mi napustiti druge.

Sve to zapravo dolazi od straha od smrti, koji je izvor svih strahova, objašnjava astrolog. To je Jupiter u Škorpionu i tako će biti sve do studenoga; ovo je vrijeme s mnogo smrti i odlazaka. "U astrologiji nema smrti, to je transformacija", naglašava Kaypacha. Danas je popularno skrivati, nijekati svoje strahove, no "svi mi imamo strahove, strah živi u korijenskoj čakri". I ne samo on nego i naša patnja jer naši su strahovi  u korijenu naše patnje. No sa strahom se treba suočiti jer postoji razlog za njega.

"Strah može biti katalizator promjene, može nam pomoći." Sad – kad je Sunce u Raku, nasuprot Saturnu i Plutonu te u trigonu s Jupiterom i Neptunom – nije vrijeme da strah niječemo ili ignoriramo, ili ga se stidimo jer naš strah sada može biti prolaz u neograničen, suosjećajan, prostor ljubavi, prihvaćanja – kako drugih tako i sebe, prihvaćanja da se bojimo, prihvaćanja da smo ljudi, prihvaćanja da nam je potrebna ljubav, da imamo emocije i da želimo biti povezani.

Pripremila Patricia Lucija Tomasović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci