Škola bez klupa: Danski princip usmjeren je na dječju znatiželju i kreativnost

Jedna od najnovijih škola u gradu Vardeu bitno se razlikuje od uobičajenih

Igra je u Danskoj, zemlji nastanka lego-kockica, uklopljena u životni stil, a pomoću nje djeca uče kako se nositi sa stresom, kako poduzimati rizike i pregovarati. Kako bi kod djece još više probudili kreativnost i znatiželju, Danci su u gradu Vardeu odlučili izgraditi školu bez klupa, u kojoj je svaka prostorija izgrađena za određeni predmet. Škola Frello, nazvana po lokalnom danskom umjetniku Ottu Frellu, uskoro će postati mjesto učenja i igre za 900 djece.

"Sobe su jasno oblikovane prema svakom predmetu i učenici će samim dolaskom znati čime će se unutra baviti", pojasnila je ravnateljica Morten Moeller Jensen.

Škola je građena od materijala kao što su kamen, drvo i termo drvo uz krovne vrtove kako bi stvorila ugodno i razigrano okruženje za učenike. 

"Najvažnije nam je da je škola osigurana za budućnost, da smo iskoristili 12 milijuna eura za gradnju obične škole imali bismo isti sadržaj bez mogućnosti dodavanja novih stvari. Iznimno je važno da nastavimo gledati 30-40 godina unaprijed, a ne samo jedno izborno razdoblje pred nama", rekao je gradonačelnik Erik Buhl.

Danski odgoj - principi koji su čuđenje u čitavom svijetu

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci