Šest muzeja u Hrvatskoj koje trebate posjetiti povodom Međunarodnog dana muzeja

Danas se održava Međunarodni dan muzeja - ne propustite besplatno razgledati odlične izložbe u Zagrebu, Rijeci, Bjelovaru i Splitu!

Muzeji proširuju naše vidike

Međunarodni dan muzeja obilježava se 18. svibnja, a pokrenuo ga je međunarodni savjet za muzeje (ICOM) 1977. godine. U Hrvatskoj se aktivno obilježava od 1980. godine i svake se godine kroz problematiziranje određene teme želi povećati svijest o važnosti i ulozi muzeja u rješavanju rastućih društvenih, političkih, ekonomskih ili ekoloških problema. Eksponati muzeja uče nas o napretku čovječanstva kroz stoljeća, proširuje naše vidike i upoznaju nas s umjetnošću. Donosimo nekoliko prijedloga koje bi muzeje danas (ili neki drugi put) bilo vrijedno posjetiti:

1. Muzej za suvremenu umjetnost u Zagrebu

Međunarodni dan muzeja, koji ove godine ima temu “Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje”, obilježava se 18. svibnja 2021. godine i podsjetnik je i publici i muzealcima na značaj muzeja u razvoju društva, putem kulturne razmjene koja obogaćuje zajednicu, međusobno razumijevanje i suradnju.

2. Muzej za umjetnost i obrt u Zagrebu

Na Međunarodni dan muzeja, 18.5.2021. MUO svim posjetiteljima daruje slobodan ulaz i razgled izložbe Rafael - na ishodištu mita.

Izložba je posvećena jednom od najutjecajnijih umjetnika renesanse Rafaelu Sanziu, koju možete pogledati sve do 6. lipnja 2021. godine. Održavaju se i stručna vodstva na kojima možete saznati zanimljivosti o Rafaelu i njegovim sljedbenicima.

3. Tehnički muzej Nikola Tesla u Zagrebu

Tehnički muzej Nikola Tesla (TMNT) obilježit će Međunarodni dan muzeja 2021. programom namijenjenom prvenstveno tinejdžerima.

Cilj programa TMNT-a pridonijeti da se mladi ljudi zainteresiraju za područja povezana sa STEM-om tj. za karijeru u znanosti i inženjerstvu. Međunarodni dan muzeja ove se godine obilježava temom „Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje“. Opisanim programom namijenjenom tinejdžerima cilj je kroz djelovanje Muzeja doprinijeti oporavku društvu u smislu afirmacije znanja, invencije i proizvodnje.

4. Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka

Ove se godine Međunarodni dan muzeja obilježava uz temu “Muzeji za jednakost: različitost i uključivost“ (Museums for Equality: Diversity and Inclusion) koja potiče na promišljanje o nužnosti prepoznavanja i ljepoti prihvaćanja različitosti u suvremenom društvu.

Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja ujedno je prilika da se približi publici koja je najmanje zastupljena u muzeju, a to su mladi i tinejdžeri (srednjoškolci), koristeći digitalni medij, njima razumljiv jezik, ali i zanimljiv način prezentacije, kao i otvorenost za njihovo aktivno uključivanje u kreativnu interpretaciju i stvaranje muzejskog sadržaja.

5. Gradski muzej Bjelovar

Gradski muzej Bjelovar i ove godine sudjeluje u obilježavanju Međunarodnog dana muzeja s bogatim programom. Osim stalnih postava i aktualne izložbe jednog od najboljih kipara 20. stoljeća, Branka Ružića, u Maloj galeriji možete pogledati i izložbu Akademijin zavod u Bjelovaru 2005.-2015. u realizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad u Bjelovaru HAZU te gostujuću izložbu plakata Hrvatskog restauratorskog zavoda - odjela Ludbreg u izložbenom prostoru Koridor. Vrata muzeja za posjetitelje su otvorena od 11 do 19 sati.

6. Muzej vode u Splitu

U prizemlju preuređene neoklasicističke zgrade vodovoda na Međunarodni dan Muzeja, 18. svibnja 2021. biti će otvorena izložba ‘Muzej vode u Splitu’. Izložba će kroz muzejsku građu i informativne panoe prikazati povijesni razvoj vodoopskrbnog sustava u Splitu. Zgrada vodospreme je u sklopu obnove Dioklecijanova vodovoda izgrađena 1879. godine prema projektu Jakova Antonellija.

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci