S ovom porukom božićni dar će biti još bolji!

Pet riječi koje će svaki dar učiniti cjenjenijim...

Kad za nekoga odabiremo dar, uglavnom obilazimo brojne trgovine s raznim idejama na umu. A kad kupimo dar, možemo se samo nadati da će se primatelju svidjeti. Katkad u tome uspijemo, a ponekad baš i ne.

Želite li da se vaš odabir i trud više cijene, birajte i za sebe istu stvar, tvrde istraživači sa sveučilišta Wisconsin-Madison i Toronto Scarborough. Kažu da će primatelj dara biti sretniji kad i darovatelj ima isti predmet. Za potrebe istraživanja, stotine ispitanika je ocjenjivalo koliko je određeni dar bio dobro i pažljivo odabran kad je uz njega stajala kartica s porukom: „Nadam se da ti se sviđa. Kupila sam isto i sebi!“ Uz ovakvu cedulju povećale su se ocjene čak i za darove kao što su vunene čarape, kišobrani i slušalice.

Istraživači su pojasnili da se primatelju sviđa predmet zato što sada ima nešto zajedničko s darovateljem, i to ih čini bliskijim i povezanijim. Drugim riječima, što imamo više zajedničkih dodirnih točaka s nekim, osoba će nam se više sviđati i više ćemo cijeniti njezin dar. Pribjegnite ovoj metodi kad kupujete dar osobama koje ne poznajte jako dobro. Ali zapamtite – u svom ćete naumu uspjeti samo ako istovremeno odaberete isti predmet i sebi. Neće biti isto ako primatelju kažete da ste čuli kako darovani predmet ima odlične kritike ili da ste ga sebi kupili prije nekoliko mjeseci.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci